Agitaţie în livezile de meri! Producătorii au început recoltarea soiurilor de vară

Embed:

În mai multe livezi de meri este agitație mare în această perioadă. Producătorii au început să culeagă soiurile de vară. Fermierii spun că cea mai mare cantitate de fructe este vândută în piețele din Rusia, unde, potrivit ANSA, în doar două săptămâni, Moldova a exportat aproape două mii de tone. 

Mihail Babliuc are o livadă în Rădulenii Vechi, Florești, care se întinde pe o suprafață de 70 de hectare. Fermierul strânge anual peste 800 de tone de fructe, pe care le exportă în Rusia.

"Noi deja am exportat primele fructe. O dată la trei zile vom trimite câte un camion cu mere. Primele soiuri vor fi Red Melba, Slava, după care Prim Ruj. În livada tânără, avem un soi adus din Italia", a declarat agricultorul din Floreşti, Mihail Babliuc. 

Mihail Babliuc speră să-și vândă merele și în alte pieţe internaţioanale.

"Anul trecut, am trimis 500 de kilograme în India. Acum negociem cu francezii. Diaspora vrea mere din Moldova", a spus agricultorul. 

În livada pomicultorului muncesc aproximativ zece oameni. Ei spun că sunt remunerați cu până la 180 de lei pe zi.

Vasile Paveliuc din satul Sadovoe, municipiul Bălți, produce fructe în cantităţi mai mici şi nu le poate exporta. În schimb, le vinde în piețele din ţară.

"Să fi fost livada mai mare, ca să pot să umplu o fură ar fi fost chip de le strâns și de le trimis, dar așa am doar 60 de ari,așa că nu strâng pentru o mașină mai mare și sunt nevoit să le vând așa", a declarat fermierul din Sadovoe, Vasile Paveliuc. 

Merele din Moldova sunt vândute în Rusia cu aproximativ 70 de ruble, echivalentul a 21 de lei moldovenești pentru un kilogram. În piețele din țară, fructele costă între opt și zece lei. Potrivit ANSA, de la începutul lunii iulie, șase firme au cerut certificate pentru export.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu