AGENŢII RUŞI, ÎN PRESĂ: Războiul hibrid se duce şi prin intermediul mass-media

Embed:

Dezinformarea pe care o propagă Rusia prin intermediul posturilor de televiziune şi agenţiilor de ştiri din Occident nu sunt un lucru nou. În perioada sovietică, KGB avea un departament special dedicat recrutării şi infiltrării de agenţi în presa occidentală şi în rândul diasporei, scrie publicaţia International Policy Digest.

Jurnaliştii amintesc de cazul ministrului Apărării din Republica Federală Germană, Franz Josef Straussю În anii 60, acesta a fost ţinta unei serii de articole scrise de un ziarist de la Der Spiegel, Conrad Ahlers, care îl acuza de corupţie.

Ministrul a demisionat, iar coaliţia parlamentară de la Berlin s-a destrămat. Ulterior s-a aflat că totul a fost pus la cale la Moscova, pentru discreditarea lui Strauss, care avea mari şanse să devină cancelar.

Una dintre ţintele operaţiunilor de infiltrare a fost postul de radio Libertatea, potrivit fostului şef al spionajului sovietic, Oleg Kalughin. La sediul din Munchen al postului de radio au ajuns mulţi dintre ofiţerii KGB, cum ar fi Oleg Tumanov sau Yuri Marin (ACCENT PE "A"). După 1991, agenţii ruşi şi-au continuat activitatea: Anna Herman, fostă şefă a biroului radio Libertatea de la Kiev, l-a susţinut pe liderul ucrainean pro-rus, Viktor Ianukovici.

Andrei Babitsky a lucrat la radio din 1989 până în 2014, când a fost concediat din cauza susţinerii anexarii Crimeei de către Rusia. El s-a remarcat prin atitudinea pozitivă faţă de politica agresivă a Rusiei, iar după ce a fost dat afară, a deschis un post de televiziune în Donbasul ocupat de separatiştii pro-ruşi.

În contextul războiului hibrid şi al propagandei, infiltrarea agenţilor în presă este un real pericol şi de aceea, păstrarea standardelor în jurnalism este foarte importantă, scriu cei de la International Policy Digest.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu