Agenţii economici, nemulţumiţi de legea care protejează persoanele cu dizabilităţi

Embed:

Unii agenţi economici sunt nemulţumiţi de noua lege care protejează oamenii cu handicap. Potrivit prevederilor, cel puţin cinci la sută din angajaţi trebuie să fie persoane cu dizabilităţi. Totodată, patronii trebuie să le creeze condiţii prielnice de activitate. Responsabilii de la Ministerul Muncii avertizează agenţii economici că vor fi sancţionaţi dacă nu vor respecta prevederile legale.

Legea cere angajatorilor să asigure un regim de muncă flexibil oamenilor cu dizabilităţi. Astfel, ei trebuie să lucreze doar şase ore pe zi şi să beneficieze de un concediu de două luni.

"Aceste prevederi pentru agenţii economici nu sunt altceva decât respingătoare. Sunt numai impuneri, sunt cerinţe şi niciun avantaj pentru agenţii economici, care sunt forţaţi să creeze locuri de muncă", a declarat Alexandra Can, angajator.

Muncitorii cu dificultăţi de auz şi vorbire, care lucrează la întreprinderea gestionată de Alexandra Can, au fost iniţial instruiţi.

"Ei vin fără cunoştinţe, noi aici pe loc îi învăţăm, ei obţin o pregătire", a menţionat Elena Axionov, director tehnic.

Preşedintele Societăţii Invalizilor, Mihail Mărgineanu, spune că legea îi va ajuta pe oamenii cu dificultăţi să se încadreze în societate.

"La construcţii, poate să fie inginer, poate să lucreze în birou, la calculator, în contabilitate. Agenţii economici - e clar lucru că nimănui nu-i este plăcut să aibă o persoană cu dizabilitate", a spus Mihail Mărgineanu.

Codul Contravenţional nu prevede, deocamdată, sancţiuni pentru încălcarea legii cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. Oficialii de la Ministerul Muncii spun, însă, că vor face modificările necesare şi solicită agenţilor economici să fie toleranţi.

"De ce în unele ţări dezvoltate, ţări avansate, mecanismul funcţionează şi nu a protestat nimeni, în Republica Moldova, iarăşi ceva moldovenesc. Este pur şi simplu o tragedie pentru noi că avem o astfel de abordare şi înţelegere", a subliniat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova, Leonid Ciorescu, nu a comentat, deocamdată, noua lege. El a declarat, pentru Publika TV, că nu a studiat încă documentul.

În Republica Moldova sunt aproximativ 180.000 de persoane cu dizabilităţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu