Agenţii economici ar putea fi obligaţi să ardă deşeurile nereciclabile

Embed:

Ministerul Agriculturii şi Mediului vrea să-i oblige pe agenţii economici să ardă deşeurile nereciclabile. Potrivit unui proiect de lege, noile reguli urmează să intre în vigoare din luna decembrie. Conform documentului, fiecare întreprindere va fi obligată să-şi instaleze pe teritoriu propriile cuptoare de incinerare sau să apeleze la firme specializate. Tehnica de ardere va trebui să corespundă anumitor cerinţe.

"Nu mai mică de 1.000 de grade şi trebuie să fie până la 1.600. Aici mă refer la instalații de captare a emisiilor, care trebuie să fie foarte bine dotate cu filtre de captare şi instalații de purificare a aerului", a declarat şeful de direcţie din Ministerul Agriculturii şi Mediului, Svetlana Bolocan. 

Agenţii economici susţin că noile modificări ar soluţiona problema depozitării deşeurilor.

La o platformă privată de colectare a gunoiului din Capitală sunt aduse zilnic peste 400 de tone de deşeuri, care sunt sortate şi trimise pentru recilare. Nu toate resturile pot fi însă valorificate, susţine administratorul staţiei.

"Ele sunt balotate şi pregătite pentru a fi incinerate. Nu se incinerează pentru că nu avem legislaţia şi nu dispunem de tehnologii pe care ar trebui să le avem", a spus administratorul unei companii, Serghei Balica. 

În aceste condiţii, deşeurile nereciclabile ajung la gropile de gunoi.

Agenţii economici mai spun că din arderea deşeurilor ar putea obţine energie termică.

"Va fi o economie esenţială la încălzirea oraşului. Două carcase de astfel de deşeuri poate să dea în jur de 400 KW energie electrică sau 1.200 KW energie termică", a declarat administratorul unei companii, Serghei Balica. 

În Uniunea Europeană există aproximativ 500 de incineratoare, unde, anual, sunt arse peste 80 de milioane de tone de deşeuri.

"Trebuie să punem accent pe reciclare şi să înţelegem că reciclarea este complementară incinerării şi atât timp cât timp nu putem să vinde ceea ce deja sortat totul trebuie valorificat prin incinerare", a declarat specialistul în incinerare deşeurilor, Pierr Tournier.

Proiectul privind incinerarea deşeurilor a fost avizat de Guvern şi urmează să fie votat de Parlament.

Potrivit datelor oficiale, anual, pe teritoriul Moldovei sunt generate patru milioane de tone de deșeuri. În prezent, doar 10 la sută din gunoiul colectat este reciclat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu