Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă susţine că 27% dintre tinerii specialişti sunt şomeri

Embed:

Licenţiaţi dar nu-i doreşte nimeni! Datele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că, aproape 30 la sută dintre tinerii specialişti din Moldova nu au un loc de muncă. Motivul - lipsa experienţei profesionale.

Sindicaliştii acuză actuala guvernare de situaţia creată pe piaţa muncii.

"Ar trebui să fim toţi împreună şi trebuiesc presaţi cei responsabili de asta. Să luptăm împotriva guvernării proaste, tot începe de la rădăcini", a spus membrul Organizaţia de Tineret a CNSM, Stelian Mardari.

Tinerii specialişti spun că patronii nu vor să-i angajeze în lipsa experienţei profesionale.

"Nu ne angajează fără stagiu, dar ce stagiu de lucru am putea avea?", se întreabă un tânăr.

"Eu dau vina pe conducere. Mă gândesc să plec în străinătate", spune un alt tânăr.

Sindicaliştii spun că, dacă autorităţile nu vor întreprinde măsuri pentru remedierea situaţiei, vor organiza un amplu marş de protest. "Nici o perspectivă nu va avea ţara dacă tinerii vor continua să plece peste hotare. Se va încălzi puţin timpul şi cu cerinţele care sunt, vom face un marş de protest de vre-o trei mii de persoane cu lozinci care nu sunt politice", a declarat preşedinte CNSM, Oleg Budza.

Reprezentanţii Guvernului declară, însă, că nu au fost sesizaţi de sindicalişti despre problema tinerilor specialişti.

"În acest moment, aprobăm aceste standarde pentru implimentarea legii voluntariatului şi tinerilor li se va oferi şansa să acumuleze experienţă la angajare şi elaborăm un mecanism de facilitare a angajării absolvenţilor în câmpul muncii", a spus consilierul prim-ministrului Tudor Darie.

Una dintre prevederile legii voluntariatului este, recunoaşterea stagiului de muncă, de doi ani. Statistica arată că cel mai des se confruntă cu problema şomajului tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani. Majoritatea sunt absolvenţi ai instituţiilor superioare de învăţământ.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu