Agenţia financiară Moody's: Urmează o perioadă plină de INCERTITUDINE ECONOMICĂ pentru Marea Britanie

Urmează o perioadă plină de incertitudine economică pentru Marea Britanie. Este prognoza agenţiei financiare Moody's, care după publicarea rezultatelor referendumului a retrogradat ratingul suveran al Regatului Unit de la "stabil" la "negativ". 

Experţii Moody's susţin că odată cu ieşirea din blocul comunitar, Marea Britanie, care este în prezent a cincea cea mai puternică economică din lume, îşi va reduce semnificativ cheltuielile publice.

Şi agenţia de analiză financiară Standard & Poor a anunţat că va retrograda ratingul Regatului Unit. În context, autorităţile caută soluţii să amortizeze efectele economice pe care le poate produce Brexit-ul.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea monetară și financiară a Regatului Unit și că Banca este pregătită să aloce suplimentar 250 de miliarde de lire din propriile sale rezerve.

Iar şefa Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a declarat că FMI speră ca tranziţie spre o Europă fără Marea Britanie să fie blândă pentru toate părţile implicate. Între timp, Uniunea Europeană vrea să grăbească procedura de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar. Subiectul este discutat astăzi de către şefii diplomaţiilor celor şase ţări fondatoare ale UE - Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda. 

"Cred că ţările care au ceva de spus nu vor lăsa ca Uniunea Europeană să fie distrusă atât de uşor. Acest proiect de succes care a asigurat pe parcursul a zeci de ani pacea şi securitatea noastră este unic şi trebuie păstrat", a spus ministru de externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier.

”Le cerem autorităţilor din Marea Britanie şi din Europa să lucreze împreună pentru a asigura o tranziţie blândă la o nouă relaţie economică”, a spus Christine Lagarde.

După publicarea rezultatelor referendumului şi gruparea teroristă Statul Islamic a avut o reacţie. Jihadiştii au anunţat că se bucură de haosul financiar provocat de Brexit pe pieţele internaţionale. De asemenea, aceştia au ameninţat că, în curând, Europa va fi din nou vizată de atacuri teroriste.

Uniunea Europeană vrea să grăbească procedura de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, susţine experţi judiciari caută în prezent soluţii în acest sens.

Subiectul ieşirii Marii Britanii din UE va fi discutat astăzi de către şefii diplomaţiilor celor şase ţări fondatoare ale blocului comunitar -Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda.

Între timp, peste jumătate de milion de locuitori ai capitalei Regatului Unit au semnat o petiție prin care cer ca Londra să devină independentă și să rămână în UE.

Pe de altă parte, presa internaţională scrie că mulţi dintre britanici nu au ştiut, atunci când au votat, care sunt efectele Brexitului.

Publicaţiile se bazează pe un raport prezentat de Google, potrivit căruia, după referendum nu doar că au crescut semnificativ căutările online din Regatul Unit privind efectele ieşirii din UE, dar mulţi dintre britanici au încercat să afle "Ce este Uniunea Europeană?".

În cadrul referendumului de joi, 52 la sută dintre britanici au votat pentru ieşirea ţării lor din blocul comunitar.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu