Agenţia britanică antidoping, victima unui atac cibernetic

Agenţia britanică antidoping (UKAD) a fost victima unui atac cibernetic în weekend-ul trecut, fără ca datele sale să fie afectate, a anunţat agenţia într-un comunicat, scrie agerpres.ro.

UKAD, cu sediul la Londra, deţine rezultatele testelor şi dosarele medicale a mii de sportivi, de la jucători de fotbal până la medaliaţi olimpici de top.

"În cursul weekend-ului Agenţia antidoping a Regatului Unit a fost pusă la curent în legătură cu un cyber-atac care ne-a afectat sistemele. Putem confirma că nicio dată nu a fost pierdută sau compromisă", precizează UKAD în comunicatul său.

"Am luat măsurile necesare pentru anchetarea şi rezolvarea acestei situaţii. Nicio activitate de bază, inclusiv programul nostru de testare, nu a fost afectată. Suntem mulţumiţi că avem un nivel adecvat de securitate cibernetică şi ne revizuim continuu sistemele noastre şi măsurile vizând garantarea unui nivel de calitate foarte ridicat", adaugă agenţia, fără să precizeze originea atacului sau cine s-ar putea afla în spatele acestuia.

Presa britanică precizează că staff-ul agenţiei a fost trimis acasă luni, în timp ce toate sistemele electronice ale UKAD au fost oprite.

Specialiştii în cyber-securitate au avertizat, în luna ianuarie, că există indicaţii conform cărora hackeri cu baza în Rusia ar putea plănui atacuri împotriva organizaţiilor antidoping şi a celor olimpice, după ce Rusia a fost exclusă de la Jocurile Olimpice de iarnă care au avut loc luna trecută la PyeongChang.

Competiţia din Coreea de Sud a fost, la rândul ei, ţinta unui cyber-atac în timpul ceremoniei de deschidere, însă Rusia a negat acuzaţiile conform cărora în spatele atacului s-ar fi aflat hackeri ruşi.

Un grup de hackeri din Rusia, cunoscut sub numele de Fancy Bear, a fost considerat vinovat pentru un atac cibernetic legat de Jocurile Olimpice, care a avut loc în 2016, când Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a anunţat că grupul respectiv a fost responsabil de furtul şi publicarea unor informaţii medicale confidenţiale despre sportivi.

Guvernele occidentale şi experţii în securitate au legat Fancy Bear, cunoscut şi sub denumirea de APT28, de serviciul rus de informaţii, acuzând-l pentru operaţiuni care inclus şi un atac asupra Comitetului Naţional Democrat, înaintea alegerilor care au avut loc în Statele Unite, în 2016.

Moscova a negat, însă, în mai multe rânduri implicarea sa în atacurile cibernetice respective.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu