Agenţia americană Stratfor, despre intenţiile lui Dodon

Vizita președintelui Igor Dodon la Moscova a confirmat intenția schimbării vectorului extern, susţine prestigioasa agenție americană de analiză Stratfor. Publicaţia a menţionat că lui Dodon nu-i va reuși acest lucru, deoarece i se opune Parlamentul și în special, democrații, conduși de Vlad Plahotniuc.

Stratfor scrie că acum, după ce Igor Dodon a devenit președinte, în Moldova ar putea avea loc o schimbare importantă în politica externă - înlocuirea vectorului european cu cel estic.

Totuşi, analiștii americani sunt de părere că, pentru a-și realiza planurile, Igor Dodon ar avea multe obstacole de înfruntat. Cel mai important dintre ele este faptul că Parlamentul este condus de o coaliție pro-europeană, care are majoritate.

Agenția de analiză americană face referință și la declarația președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, care a dat asigurări că parlamentarii vor bloca orice efort de anulare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Potrivit celor de la Stratfor, în perioada în care Igor Dodon este președinte, s-ar putea schimba și relațiile dintre Chișinău și regiunea transnistreană. Acest lucru îl arată vizita pe care şeful statului a făcut-o la Tiraspol, după învestirea în funcție, și promisiunea de a relua negocierile cu administrația regiunii.

Acum câteva zile, în cadrul unei întrevederi cu Vladimir Putin, la Moscova, Igor Dodon a vorbit despre federalizarea Republicii Moldova şi a declarat că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea fi anulat, după alegerile parlamentare din 2018, dacă Partidul Socialiștilor va obține majoritatea. Intenţia lui Dodon a fost criticată nu doar de politicienii de la Chişinău, dar şi de cei de la Bruxelles.

Purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că documentul stă la baza bunelor relații, iar implementarea prevederilor acestuia are consecințe benefice pentru ambele părți. Iar Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt pentru acțiunea externă a UE, a menţionat că, după semnarea Acordului de Asociere, cetățenii din ţara noastră s-au putut bucura de mai multe facilități din partea blocului comunitar, inclusiv de liberalizarea regimului de vize și preferințe comerciale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu