Agendă încărcată a summitului NATO care a început ieri la Bruxelles. Subiecte importante care au fost şi vor fi discutate

Embed:

Cheltuielile militare şi descurajarea atitudinii agresive a Rusiei sunt doar două dintre subiectele de pe agenda încărcată a summitului NATO care a început ieri la Bruxelles. Un alt subiect a fost Macedonia, care a fost invitată oficial să înceapă negocierile de aderare, în condiţiile în care a ajuns la un acord cu Grecia în privinţa numelui ţării.

"Uşa NATO este şi va rămâne deschisă. Salutăm înţelegerea istorică de luna trecută dintre Atena şi Skopje. Azi am fost de acord să invităm guvernul de la Skopje să înceapă negocierile de aderare", a menţionat Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.

Dacă în privinţa Macedoniei, discuţiile au fost simple, lucrurile au devenit mai complicate când s-a trecut la alte teme. Liderul american s-a arătat nemulţumit că doar o parte dintre statele membre alocă cele două procente din PIB pentru armată, aşa cum s-a stabilit la summitul din 2014.

"În ultimul an, unele țări au alocat 40 de miliarde de dolari pentru a ajuta NATO, dar nu este de ajuns. SUA plătesc mult mai mult, iar celelalte țări, foarte puțin", a specificat președintele SUA, Donald Trump.

Chiar înaintea summitului, Donald Trump a acuzat Germania că e prizoniera Rusiei, care o controlează total prin intermediul livrărilor de gaze naturale. În replică, cancelarul german, Angela Merkel a spus că Berlinul este independent, iar Germania face foarte multe pentru alianţă.

Secretarul general NATO a adoptat un ton mai diplomatic: "Europa și America de Nord rămân unite și vom continua să ne focusăm pe cheltuielile pentru apărare".

Summitul se va încheia astăzi şi mai are pe agendă subiecte legate de creşterea mobilităţii trupelor, întărirea flancului estic şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu