Află la care circumscripţie vei putea vota la următoarele alegeri parlamentare (HARTA)

Embed:

Fiecare cetățean al Republicii Moldova poate afla la care circumscripţie îşi va putea exercita dreptul de vot la următoarele alegeri parlamentare. Harta finală a celor 51 de circumscripţii uninominale pentru scrutinul parlamentar din 2018 a fost prezentată Cabinetului de Miniștri şi publicată pe site-ul Guvernului. La următoarea şedinţă aceasta urmează să fie aprobată.

La scurt timp de la prezentare au apărut şi primele reacţii. Preşedintele PAS, Maia Sandu, se arată nemulţumită de faptul că peste hotare au fost instituite doar trei circumscripţii. Asta, deşi formaţiunea a refuzat să participe la lucrările comisiei. Fiind întrebată de acest lucru, Sandu a venit cu o scuză.

"Aşa cum Guvernarea a ignorat părerea noastră, exact aşa s-ar fi întâmplat şi la această comisie şi noi am putut să vedem acest lucru. De când această guvernare a venit în funcţie nu a ţinut cont de nicio propunere de a noastră", a spus preşedintele PAS, Maia Sandu. 

Totodată, PAS a acuzat şi faptul că lucrările comisiei au fost monopolizate de democraţi şi socialişti, lucru dezminţit însă de preşedintele acesteia, Iurie Ciocan.

"E foarte uşor să critice înotătorii stând pe mal. Reprezentanţii Partidului PAS, reprezentanţii Partidului Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova aceste partide nu au delegat membrii săi. Soluţia care a fost propusă de către comisie este echilibrată, organic structurată pe hartă, fără dezichilibruri teritoriale, fără influenţe politice", a spus preşedintele Comisiei pentru crearea circumscripţiilor uninominale, Iurie Ciocan. 

Şi Partidul Democrat a recţionat la declaraţiile Maiei Sandu. Purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Vitalie Gămurari, a precizat că "discursul Maiei Sandu este unul populist, manipulator şi lipsit de argumente. Altfel, ea ar fi venit la lucrările Comisiei sau măcar ar fi putut să îşi expună nemulţumirile anterior, deoarece toate şedinţele au fost transmise în direct. Acum însă când procesul e finalizat ea și-a dat seama că ceva nu-i place". 

Conform hărții finale, pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău au fost create 46 de circumscripții uninominale. În stânga Nistrului și pentru diasporă vor fi deschise alte cinci circumscripţii.

12 circumscripții vor fi deschise în sudul țării, inclusiv două în Găgăuzia. Alte 12 secții vor fi deschise în nordul țării, inclusiv 2 în Bălți.

Pentru zona de centru a țării vor fi deschise 11 circumscripții. Alte 11 birouri vor fi deschise în municipiul Chișinău.

Moldovenii din stânga Nistrului vor avea doi deputaţi în Parlamentul ţării. O circumscripţie le revine celor din Camenca, Rîbnița și Dubăsari şi alta pentru locuitorii raioanelor Grigoriopol, Tiraspol și Slobozia.

Diaspora va desemna trei deputaţi în Parlament. Unul pentru moldovenii din Rusia, pentru alt deputat vor vota cei din Europa şi al treilea va fi desemnat de moldovenii din SUA şi Canada.

Legea privind introducerea sistemul mixt de vot prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

Potrivit datelor CEC, în prezent sunt înregistraţi 2 milioane 873 de mii 707 locuitori cu drept de vot.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu