Află cine va vota pentru demisia Guvernului. LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.57) Ţap: Instituţiile trebuie să fie funcţionale şi depolitizate.

(UPDATE 22.57) Munteanu: PCRM s-au jucat cu unii colegi, iar acum ne lasă pe noi să ne descurcăm. Este mâna Moscovei.

(UPDATE 22.54) Nicolenco: Poate un pic cetăţenii sunt nemulţumiţi de atmosferă. E mai bine decât linişte moartă din timpul comuniştilor. Este important dacă situaţia va duce la alegeri anticipate. Situaţia se îndreaptă clar spre demisia premierului.

(UPDATE 22.54) Ceban: Aveţi Alianţă cu comuniştii şi la Ialoveni şi aţi votat şi legi împreună.

(UPDATE 22.53) Candu: PD este gata să voteze un coleg din PLDM ca premier. Din cei 15 colegi din PD sunt oameni care merită să fie speakeri.

(UPDATE 22.51) Ţap: Chiar dacă va fi votată moţiunea de cenzură, componente oricum vor discuta. Toate părţile trebuie să facă un pas înapoi. Noi am făcut un pas. Să nu se vină cu condiţionări mai departe. 

(UPDATE 22.50) Munteanu: Nu se poate aşa ceva. Trebuie să veniţi mâine cu scuze.

(UPDATE 22.48) Ţap: Vorbesc de cadoul ministrului Şalaru lui Mihai Ghimpu. Am spus că atunci când a lucrat comisia de anchetă în Pădurea Domnească, au apărut materiale denigratoare. Materiale care erau la Procuratura Generală.  

(UPDATE 22.47) Munteanu: Împărţiţi separat mizeria. 

(UPDATE 22.45) Candu: Voi ridica mâna pentru scandalurile de corupţie. Voi v-aţi permis ca un director al unei instituţii de forţă să fie invitat de partid.

(UPDATE 22.43) Ţap: Demisia preşedintelui Parlamentului nu cauzează careva probleme serioase, dar demisia Guvernului şi nealegerea premierului poate duce la alegeri anticipate. Nota care este dată în moţiunea de cenzură se referă şi la PD şi la PL.

(UPDATE 22.40) Munteanu: Confucius spunea că o ţară poate fi cucerită în şaua calului, dar nu poate fi guvernată de acolo. Unii nu au coborât de la nivelul cabalinei. Nu vrem ca dohotul din AIE să ni se împartă şi nouă. Toată lumea înţelege că e hoţie la drumul mare. Marţi, nu vom participa la nicio acţiune comună cu PCRM, aşa cum n-am făcut-o de-a lungul anilor. Le-am spus celor din PLDM să nu coabiteze cu PCRM. Indiferent despre ce ar fi vorba. Nici comuniştii, nici derivaţii lor nu pot realiza ce ne-am propus noi. Sper ca acest război fratricid să înceteze. Noi nu dansăm cu comuniştii.

(UPDATE 22.36) Candu: Dacă până luni seara nu va mai fi această înţelegere că doar astfel poate fi salvată ţara, să facă o cedare. Această persoană însetată de putere, să îşi dea demisia. Dacă nu face asta, atunci marţi dimineaţă, PD se va convoca în şedinţă şi vom anunţa dacă vom vota această moţiune de cenzură. Când spunem de demisia lui Filat vorbim de alte reguli de guvernare.

(UPDATE 22.30) Ceban: Într-o ţară normală, un ministru este distituit pentru plagiat. Nu va fi nimic în noiembrie acest an. Filat nici acum nu poate spune când se va circula fără vize. Noi salutăm iniţiativa lui Godea şi a colegilor. Vom vota pentru demisia Guvernului. Suntem patru deputaţi. Domnul Ţap închide gura tuturor în stilul şefului său. Sper că vor fi voturi destule pentru moţiunea de cenzură. 

(UPDATE 22.22) Ţap: E adevărat. Noi având împreună mai mult din 50 la sută, ne asumăm responsabilitatea pentru guvernare. PD chiar va putea vota acel mesaj al PCRM? PD dacă susţine acest mesaj, înseamnă că PCRM susţine acuzaţiile comuniştilor în adresa ministrului Culturii. Cu o atare abordare vom ajunge în alegeri anticipate şi vom face jocul comuniştilor.

(UPDATE 22.19) Nicolenco: Ne dorim împăcarea, dar lipsa de comunicare aduce la jubilarea din partea PCRM. L-am auzit pe Voronin vorbind de revoluţie şi sper că SIS-ul s-a autosesizat. 

(UPDATE 22.19) Candu: Noi am înţeles că PLDM pregăteşte voturi împreună cu PCRM. Am primit lovituri şi au fost acte de trădare. Să coboare de acolo de sus ca să comunicăm.

(UPDATE 22.16) Nicolenco: Eu văd o împăcare între PLDM şi PD. PLDM este arhitectul acestei crize politice, dar un pic de vină o au şi democraţii ca şi liberalii. Asta petnru faptul că ei nu s-au putut înţelege. Trebuiau să discute la consiliul AIE. A fost o lovitură pe la spate din partea PLDM. Ei nu au spus nimic şi au făcut declaraţii la TV.

(UPDATE 22.12) Candu: Avem o speranţă că Alianţa poate fi resetată, dar asta se poate întâmpla prin revenirea la varianta zero. În PLDM nimeni nu poate deveni premier? Trebuie să începem de la zero. Să nu mai fie funcţii, să revenim la interesele statului, să uităm de funcţii. Cea mai mare problemă este că nu se comunică.

(UPDATE 22.10) Munteanu: Chiar dacă Alianţa se află într-o comă profundă, eu cred că se poate de resuscitat. Voturile care au fost înregistrate în Parlament nu au fost întâmplătoare. Comuniştii au înţeles ca nişte vulpoi bătrâni să bage zâzanie în AIE. Obiectivul Moscovei este realizat cu mâinile comuniştilor ca să compromită noiemebrie 2013 când se va semna acordul de asociere cu UE. 

(UPDATE 22.09) Ţap: Anul trecut au fost pornite mai multe dosare despre ce s-a întâmplat. Problema de bază este politizarea instituţiilor. 

(UPDATE 22.08) Candu: Adică voi vreţi mai multe instituţii pe care să le guvernaţi cu şeful, cu capul de perete. 

(UPDATE 22.04) Ţap: Credeam că o să vedem ce facem astăzi. S-a încercat să se muşamalizeze cazul de la Pădurea Domnească. Ce să facem dacă după atacuri radier nu a urmat nimic? Funcţia de procuror general o voia domnul Ghimpu şi PL-ul. 

(UPDATE 22.03) Ceban: În timp ce lumea moare de foame, cineva sună şeful şi spune că şi-a cumpărat maşină de 150 de mii de euro. 

(UPDATE 22.02) Munteanu: O opoziţie responsabilă nu vine cu slogane. Am văzut un proiect de lege despre majorarea pensiilor. Parcă erau slogane electorale.

(UPDATE 22.00) Ceban: Guvernarea şi Guvernul vrea să se controleze pe sine însăşi. 

(UPDATE 21.53) Ceban: Vedem în sondje că aproape toată populaţia spune că situaţia merge într-o direcţie greşită. Când se vorbeşte de ce se face, ei nu pot împărţi funcii, sacul cu bani, unii umblă cu capul de asfalat. Ţara este în prag de dezastru, spitalele se închid, pensiile abia ajung pentru supravieţuire. Un milion de oameni sunt în sărăcie cumplită, au salarii mizere, nu pot să îşi îmbrace copiii. Nu văd cum ar putea sta macar o zi această guvernare. Ei duc în prăpastie Republica Modlova. Ori se creează un Guvern tehnocrat, altfel trebuie să fie alegeri anticipate. Avem un guvern corupt. Azi, Guvernul din Slovenia fost demis pentru corupţie, iar în Bulgaria a fost demis pentru că s-au majorat preţurile. Ce face Şalaru cu miliarde de dolari, ce face Chirtoacă, ce se întâmplă la ministerul Ecologiei?

(UPDATE 21.47) Munteanu: PLDM şi PD se află într-un schimb de replici ce a zdruncinat AIE şi nu ştim ce se v-a întâmpla cu ea marţi. Cetăţeanul a văzut foarte multă violenţă în ultimul timp. Trebuie să vedem ce a fost formă şi fond. Acolo unde a existat corupţie, oamenii trebuie să fie pedepsiţi. A existat o discrepanţă între disursul public şi acţiuni. După interceptări noi am spus că nu este o compatibilitate între funcţiile premierului şi statul de drept. Pentu astfel de acţiuni se dă demisia. Instanţa de judecată nu te pune în închisoare pentru că te lauzi naşului că ai maşină. Noi vrem AIE, dar nu vrem ca acest dohot să ni se dea câte două linguri. Cineva încearcă se se erijeze în rol de îngeri şi să zboare deasupra Moldovei. Nu poţi să ieşi din document că nu e gară, este o agramaţie totală. Cei din PLDM au un caracter volatil.

(UPDATE 21.43) Ţap: Atunci când a fost demis preşedintele raionul Floreşti, ales din partea PCRM, a fost semnat un acord. Dl Paniş nu şi-a onorat obligaţiunile. Un an de zile am discutat cu Diacov şi Lupu şi nu s-a întâmplat nimic.  Administrare foarte proastă şi dezmăţ. Desigur că alături de PCRM vom face lucrurile mai bine la Floreşti.

(UPDATE 21.40) Candu: Există, probabil, o speranţă pentru împăcare, dar există o lipsă de încredere. d la declaraţia de a negocia, până la acţiuni este o distanţă pre mare. De exemplu, cazul de azi de la Floreşti. Ar trebui să mai cred? Până marţi mai este timp, am solicitat ca în situţia în care premierul Filat a pierdut orice credibilitate îşi dă demisia până marţi, iar preşedinteel Parlamentului la fel. Noi nu mai avem încredere. Dacă mă întrebaţi dacă vom vota moţiunea de cenzură. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele patru zile şi patru nopţi. Poate se vor face acei paşi anunţaţi de domnul Filat. 

(UPDATE 21.39) Ţap: Crearea AIE nu a fost un mariaj din dragoste. Doctine şi interese diferite. Politicienii care nu pot ajunge la un consens nu trebuie să stea în fruntea ţării. 

(UPDATE 21.33) Nicolenco: Asistăm la un campionat la briefing. Mă impresionează viteza cu care se mişcă politicienii. Mă întrebam ce ar fi dacă se mişcau la fel pentur interesul cetăţeanului. Poate că PCRM nu vor să semneze sub moţiunea depusă de Godea. PCRM şi gramatica niciodată nu au stat prea bine. Sper că poate fi găsită o înţelegere în AIE. Mai este timp până marţi, dar trebuie să se înţeleagă şi să ajungă la un numitor comun. Am avut aşteptări mari de la Preşedinţie. Nu ne-am ales cu nimic de la aceste briefinguri. 

(21.30) Partidul Comuniştilor a iniţiat moţiunea de cenzură, oferind, astfel, posibilitatea celor nemulţumiţi de guvernarea AIE să demită Guvernul Filat.

Ecuaţia demiterii nu devine una mai simplă. PCRM are nevoie de susţinerea a cel puţin 17 colegi din Legislativ.

Cine va vota moţiunea de cenzură şi va apropia ţara de alegeri anticipate?

Discutăm în această seară la Fabrika împreună cu: 

- Iurie Ţap, vicepreşedinte al PLDM

- Valeriu Munteanu, vicepreşedinte al PL

- Ion Ceban, deputat neafiliat

- Olga Nicolenco, comentator politic

- Adrian Candu, deputat PD

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu