Află ce scrie presa din Rusia despre referendumul din 5 septembrie

Embed:

Ria Novosti anunţă decizia preşedintelui interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, de a dizolva Parlamentul. Demersul semnat de Ghimpu către Curtea Constituţională vine după referendumul eşuat de duminică.

Kommersant scrie că politicienii moldoveni s-au împărţit în învingători şi învinşi. Din prima categorie fac parte liderii partidului de opoziţie, care se bucură că referendumul constituţional nu a fost validat. Din cea de-a doua, face parte Alianţa pentru Integrare Europeană. Publicaţia menţionează că nici unii, nici alţii nu au timp să sărbătorească sau să plângă rezultatul.

Newsru informează că premierul Moldovei şi liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, susţine dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate pe 14 noiembrie. Alegerea noii componenţe a Parlamentului trebuie să aibă loc nu mai târziu de şase luni de la 16 iunie 2010.

BBC Russian notează că până acum, potrivit Constituţiei, preşedintele moldovean a fost ales de Parlament. Din 2001, postul de şef al statului a fost ocupat de liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin. La scrutinul din primăvara anului trecut, comuniştii au suferit o înfrângere. Iniţial a fost anunţat un nou câştig al partidului, însă în urma protestelor stradale din Chişinău a fost organizat al doilea tur.

Komsomoliskaia Pravda subliniază că potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la referendum au participat mai puţin de o treime din cetăţenii moldoveni. Actualul preşedinte al ţării, de asemenea, şi-a exprimat regretul faţă prezenţa scăzută la vot. Potrivit lui Ghimpu, oamenii nu au înţeles importanţa acestui eveniment, menit să scoată Moldova din criză.

loading...

Lasă un comentariu