Află ce scrie presa despre rezultatele alegerilor din SUA

Embed:

Republicanii au preluat controlul Camerei Reprezentanţilor, în urma alegerilor parţiale de marţi, din Statele Unite. Democraţii au păstrat majoritatea în Senat, dar au pierdut cel puţin şapte mandate. Presa califică rezultatul acestui scrutin drept un insucces pe care preşedintele Barack Obama îl înregistrează la cei doi ani de la preluarea mandatului. Campania pentru alegerile de marţi a fost cea mai scumpă din istoria Statelor Unite, scrie The New York Times. În Camera Reprezentanţilor, republicanii au ieşit victorioşi în toată America. Au câştigat câte cinci mandate în Pennsylvania şi Ohio, trei în Florida, Illinois şi Virginia şi două în Georgia. Pentru democraţi, aceasta este o înfrângere serioasă, notează cotidianul american.

Chiar dacă procesul de numărarea al voturilor nu s-a terminat, republicanii i-ar putea înlocui pe democraţi în 57 de fotolii din Camera Reprezentanţilor, cu mult mai multe în comparaţie cu cele pe care le-au obţinut la parţialele din 1994, scrie BBC. Pe lângă statul Illinois, republicanii au luat din locurile senatorilor democraţi în Pennsylvania, Wisconsin, Arkansas, Dakota şi Indiana.

Ria Novosti scrie, însă, că republicanii i-au lăsat o şansă lui Barack Obama, care a obţinut majoritatea în Senat. "Dictatura bipartinică“ din SUA, cum o califică Adevărul, a lăsat şanse foarte mici candidaţilor independenţi sau din partide terţe. Candidaturile non-republicane şi non-democrate sunt descurajate de sistemul electoral american, deşi tot mai mulţi americani se declară sătui de ambele partide, remarcă publicaţia bucureşteană.

Pe 2 noiembrie americanii au ieşit la vot ca să-i aleagă pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat. De asemenea, s-au desfăşurat alegeri locale pentru funcţia de guvernator în 37 din cele 50 de state americane.

Lasă un comentariu