AFLĂ ce au spus cei 28 de ambasadori europeni când au plecat din Moldova

Embed:

Cei 28 de ambasadori europeni, care şi-au încheiat astăzi vizita în ţara noastră, au asigurat autorităţile că vor oferi tot sprijinul Moldovei în drumul european. Totuşi, diplomaţii au atenţionat că mai avem multe probleme de rezolvat. Ei au vorbit despre reforma în justiţie şi despre climatul de afaceri.

Diplomaţii europeni au avut întrevederi cu şeful statului, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, precum şi cu ministrul de Externe, Natalia Gherman, dar şi cu reprezentanţii opoziţiei.

Ei au apreciat pozitiv progresele înregistrate de ţara noastră, cu excepţia luptei cu corupţia, reformei în justiţie şi dezvoltarea mediului de afaceri. Totodată, diplomaţii ne-au dat asigurări că vinurile moldoveneşti vor căpăta mai mult loc pe pieţele europene.

La rândul lor, oficialii moldoveni spun că vizita celor 28 de ambasadori este un semnal că clar al susţinerii ţării noastre.

"O astfel de întâlnire cu ambasadorii ţărilor UE e un semnal foarte puternic din partea a acestui for european că ei ne susţin şi că vor să venim in familia ţărilor europene", a declarat Nicolae Timofti.

"Sper ca in urma acestor discuţii, la anul viitor vom putea beneficia de anumite proiecte adiţionale la cele care deja au fost planificate", a menţionat premierul Iurie Leancă.

"Această vizită este încă o dovadă că noi am avut un mesaj clar pentru cetăţenii noştri, că avem intenţii serioase şi vor avea loc schimbări importante, atât pe plan extern, cât şi intern", susţine deputatul PD Alexandru Stoianoglo.

Totodată, liderul liberalilor a declarat că politicienii moldoveni fac prea puţine pentru accelerarea reformelor. 

"UE şi-a asumat cursul nostru european şi, pe alocuri, face chiar mai mult decât noi pentru realizarea acestui obiectiv", a menţionat Mihai Ghimpu.

Comuniştii, cei care au semnat Planul de Acţiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană, acum critică vizita ambasadorilor europeni.

"Ei au venit astăzi ca să îi încurajeze pe guvernanţi să se distanţeze de necesităţile poporului moldav, să fie vasali ai Occidentului", a spus deputatul PCRM Artur Reşetnicov.

Ambasadorii europeni au îndemnat guvernarea să accelereze reformele.

"Au fost înregistrate progrese, dar trebuie de continuat reformele în justiţie, astfel încât aceasta să devină una imparţială, să fie asigurat un proces echitabil. De asemenea, trebuie să continue reforma anticorupţie", a subliniat preşedintele Comitetului pentru Politică şi Securitate al UE, Walter Stevens.

Ultima vizită a diplomaţilor statelor membre ale UE a avut loc la sfârşitul anului 2011.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu