Află care au fost relaţiile Republica Moldova-FMI în ultimii 10 ani

Embed:

În ultimii zece ani, relaţiile Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional au trecut dintr-o extremă în alta. Dacă fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, declara că "FMI se poartă ca o femeie uşuratică, care pleacă de la un bărbat", atunci, la sfârşitul anului 2009, premierul Vlad Filat spunea că Fondul Monetar este un colac de salvare pentru economia ţării.

Din 2001 şi până în prezent, relaţiile dintre FMI şi Republica Moldova au fost întrerupte de trei ori. Pentru prima dată s-a întâmplat acum 10 ani. În timpul unei reunini a oamenilor de afaceri, preşedintele de atunci al ţării, Vladimir Voronin, a declarat că Moldova nu are nevoie de niciun dolar din parte Fondului Monetar. "Această organizaţie ne-a condus vreme de zece ani, şi uite unde am ajuns", a spus Voronin. Ulterior, însă, guvernarea comunistă s-a răzgândit, iar FMI a acceptat să deblocheze finanţările.

În 2004 şi 2009, între Guvern şi creditor au apărut noi neînţelegeri. Acum doi ani, misiunea Fondului Monetar a suspendat negocierile cu Guvernul pe durata campaniei electorale. Delegaţia a revenit la Chişinău la sfârşitul lui 2009, când a negociat un nou memorandum deja cu Guvernul Filat. Atunci, premierul a recunoscut că, fără banii FMI, economia Republicii Moldova putea intra în colaps. Fondul Monetar a împrumut Moldova pentru prima dată în 1993. De atunci, Guvernul a acumalat faţă de FMI datorii de peste 330 de milioane de dolari.

loading...

Lasă un comentariu