Afganistanul ar putea deveni "Arabia Saudită a Litiului", informează revista Forbes

Afganistanul ar putea deveni "Arabia Saudită a litiului", potrivit unui memorandum al Pentagonului, scrie Forbes. Anterior, Departamentul american al Apărării a anunţat că Afganistanul deţine zăcăminte minerale evaluate la o mie de miliarde de dolari. Pentru aceste zăcăminte se luptă în prezent atât China, cât şi Statele Unite.

Cele mai mari zăcăminte sunt cele de fier şi cupru, însă au fost descoperite şi depozite importante de aur. Washingtonul anticipează o ofensivă masivă a Chinei, care exploatează din 2007 mina de cupru Aynak, din provinci Logar.

Oficialii americani, spun că această companie chineză, care a câştigat concesiunea minei, a dat mită de 30 de milioane de dolari.

Potrivit New York Times, chinezii vor reuşi să cumpere resursele Afganistanului, în cazul în care talibanii vor prelua controlul ţării. În acest moment, americanii au un avantaj, deoarece armata lor controlează o parte semnificativă a ţării.

Există o posibilitate ca Statele Unite să fi semnat deja contracte cu firme internaţionale de consultanţă, ce pregătesc terenul pentru companiile şi potenţialii investitori în zonele în care s-au descoperit zăcămintele.

În acest caz, civilii afgani ar putea avea noi locuri de muncă, însă totodată rezistenţa talibanilor va creşte.

Descoperirea este declarativ nouă, deşi primele estimări au fost făcute de experţii Uniunii Sovietice în anii 80, când s-au făcut primele hărţi geologice ale zonei.

New York Times mai scrie că aceste hărţi au fost protejate de nişte geologi afgani, care le-au pus în arhive în 2001, după ce Afganistanul a fost ocupat de Statele Unite. Hârtiile au fost găsite în 2004 de geologii din Statele Unite, dar se pare că le-a trebuit şase ani pentru a anunţa descope

loading...

Lasă un comentariu