Afacerile imobiliare, în impas din cauza crizei provocate de coronavirus. Ce propun unele companii celor care vor să se mute la casă nouă

Embed:
Afacerile imobiliare au ajuns în impas din cauza crizei provocate de coronavirus. Asta după ce anul trecut numărul de locuinţe date în exploatare a crescut cu aproape 40 la sută faţă de 2018. Agenţii imobiliari au tot mai puţini cumpărători şi îşi pun speranţa în moldovenii de peste hotare, care ar fi în continuare dispuşi să investească în apartamente.

"La momentul dat, mulţi proprietari nici nu vor ca noi să le aratăm apartamentele, dar şi noi acum menţinem şi susţinem ideea că trebuie să stăm acasă. Avem multe sunete din străinătate în ceea ce ţine de chirii şi ei spun că vor să se întoarcă în ţară cum vor reîncepe zborurile şi bronează din start apartament", a menționat Ilie Sopivnic, , preşedintele Uniunii Agenţiilor Imobiliare, directorul unei companii imobiliare.

O altă companie imobiliară le propune celor care vor să se mute la casă nouă să facă un tur online al locuinţelor puse în vânzare.

"Pentru că oamenii nu pot să iasă din case, a venit soluţia să le oferim vizualizări video ale apartamentelor. Vânzările au scăzut un pic numai din considerentul că oamenii nu pot să iasă din locuinţe. Dar cei care au ales apartamentul şi vor sută la sută să-l procure întocmesc actele", a declarat Iulia Herța, director marketing agenţie imobiliară.

Fondatorul Uniunii Agenţiilor Imobiliare spune că este puţin probabil ca în această perioadă în care vânzările au scăzut să fie premize pentru ieftinirea apartamentelor.

"Acum e relativ greu să dăm prognoze, depinde de cât o să dureze situaţia în care suntem. Dar, cu sprijinul statului, dacă vor fi implementate instrumente, să nu diminueze situaţia cu ajutorul statului Referitor la programele deja ca "Prima Casă" şi restul, eu cred că situaţia se va normaliza", a precizat Andrian Toderașcu, fondatorul Uniunii Agenţiilor Imobiliare.

Situaţia s-ar putea normaliza şi datorită faptului că mulţi moldoveni au revenit din străinătate în această perioadă.

"Dacă luăm în calcul că în ultimele 20 de zile, au intrat în ţară, dacă nu mă greşesc, peste 136 de mii de moldoveni. Bineînţeles că toţi conştientizează că investiţiile în imobiliare sunt cele mai sigure şi asta cred că nu va permite să fie o cădere de preţuri. "

În această perioadă, mai multe bănci comerciale au adoptat o serie de măsuri menite să reducă din povara financiară a clienţilor. Până în data de 31 mai, unii clienţi pot să nu plătească rata creditelor şi dobânzilor, iar pentru asta nu vor fi penalizaţi. Plăţile nu sunt îngheţate însă, ci doar amânate.
loading...

Lasă un comentariu