Afaceri fără birocraţie în Moldova. Agenţii economici vor obţine mai uşor certificatele, licenţele, şi autorizaţiile de activitate

Embed:
Agenţii economici şi oamenii de afaceri din Moldova vor obţine mai uşor certificatele, licenţele, şi autorizaţiile de activitate. Până la sfârşitul acestui an, Ministerul Economiei şi Infrastructurii va completa lista actelor disponibile în cadrul ghişeului online. În prezent, prin intermediul acestei platforme, lansate acum cinci luni, pot fi eliberate 67 de documente, emise de 8 instituţii publice.

"Până la sfârşitul anului planficăm să avem deja 100 de acte permisive, şi restul le vom obţine în prima jumătate a anului 2019", a menţionat Vasile Vulpe, şeful Direcţiei politici economice şi mediul de afaceri, Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Bazele de date ale 30 de instituții publice vor fi conectate la acest sistem și vor interacționa online pentru a verifica automat datele agentului, fără a fi nevoie de prezentarea unor certificate suplimentare.

"Agentul economic, de la distanţă poate depune cererea de a primi actul permisiv. Avantajul principal, pe care îl considerăm este economia pe care o poate face agentul economic, deoarece nu se va mai ocupa de curierat", a precizat Vasile Lupu.

După ce în sistem vor fi integrate toate instituţiile şi cele 152 de acte, funcţia de gestionare a informaţiei va fi preluată de Agenţia Servicii Publice.

"Va fi cred că o revoluţie în acest domeniu. Nu va mai fi necesar să se prezinte antreprenorul la o instituţie a statului, şi astfel va fi evitat contactul dintre funcţionarii statului, şi solicitantul de servicii", a declarat Victor Cebotari, şef al Departamentului înregistrare şi licenţiere a unităţilor de drept din cadrul ASP.

Reprezentanţii oamenilor de afaceri susţin că ghişeul unic îi ajută să economisească din timp.

"Bineînţeles că le utilizăm din considerent de comoditate, rapiditate, şi bineînţeles că e mult mai confortabil să depui cererea online, şi doar să-ţi vină un email de înştiinţare că actul este executat şi îl puteţi ridica de la adresa corespunzătoare", a spus Marcela Ghermanschi, juristă în cadrul unei companii farmaceutice.

"Pentru eliberarea actelor, iniţial, în 2015, când a fost lansată afacerea, am fost nevoită să merg, pentru fiecare produs în parte, la diferite instituţii, dar sper că, dacă va fi acest ghişeu unic, va permite înlăturarea tuturor impedimentelor", a menţionat Marina Pofilenco, antreprenoare.

Din momentul lansării şi până în prezent, prin intermediul ghişeului online au fost eliberate în jur de 350 de acte pentru 200 de agenţi economici.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu