Afacere la Donduşeni cu căpşuni din America de Nord. Soiul adus rodeşte de trei-patru ori pe an

Embed:

Căpşuni din America de Nord care dau o roadă de trei-patru ori pe an cresc acum şi la noi în ţară. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul programului Agricultura Performantă în Moldova implementat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Primele plante au ajuns acum o lună la o agricultoare din satul Plop, Raionul Donduşeni.

Angela Bejenari are o plantaţie dulce care se extinde pe trei hectare. Femeia spune că cultivarea noilor soiuri le va permite să devină mai competitivi.

"Pasiunea de a mă ocupa de căpşuni la mine a apărut din copilărie din grădina bunelului unde erau plantate câteva tufe de căpşuni şi niciodată nu reuşeam să mă satur. Şi am zis că cresc eu mare şi îmi fac plantaţia mea. Ca să mănânc şi să mă satur", a spus Angela Bejenari, agricultor.

Pentru cele 1.500 de fire de răsad femeia a plătit doar opt mii de lei, iar restul cheltuielilor - inclusiv 35 de mii de lei pentru sistemul de irigare, au fost acoperiţi de USAID. Căpşunii au fost sădiţi într-o zonă ecologică, iar experţii au verificat calitatea solului, dar şi a apei cu care va fi irigată plantaţia.

"Primele emoţii când au apărut plantele. În genere materialul săditor peste hotare se produce frigo", a spus Angela Bejenari, agricultor.

Agriculoarea speră că va ajunge să-şi exporte producţia.

Reprezentanţii USAID spun că proiectul este unul promiţător pentru agricultorii noştri.

"Este orientat spre susţinerea sectorului agricol al Republicii Moldova, prin investiţii în tehnologii moderne, atât tehnologii de creştere a producţiei agricol, tehnologii de manevrare, manipulare după şi în special comercializare şi export", a declarat Vasile Munteanu, managerul programului de granturi în cadrul USAID.

Dacă se va adapta mediului nostru, planta va fi inclusă în registrul naţional.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu