Aerul condiţionat: Gazul mortal din maşinile noastre

Lupta împotriva efectului de seră din interiorul unei maşini este primordială, dar ea are uneori consecinţe nefaste. Noul aparat frigoric pe care îl găseşti în sistemele de aer condiţionat se dovedeşte extrem de toxic.

Concret, este vorba de o adevărată bombă venită din Germania. Cercetătorii au reuşit să demonstreze caracterul mai mult decât periculos al HFO-1234yf.

În spatele acestui nume complicat, tetrafluoropopen, se ascunde de fapt agentul de răcire ce vine să înlocuiască R134e care echipează actualul sistem de climatizare al maşinilor, potrivit ziare.com.

Procedeul de înlocuire a fost planificat încă de la sfârşitul anului 2011 şi se va extinde până în 2017, R134e fiind interzis de acum inainte, fiindcă are consecinţe nocive asupra stratului de ozon. Dimpotrivă, HFO-1234yf are enormul avantaj că e capabil să reducă cu 99,8% emisiile de gaz cu efect de seră. Problema e că ar putea pune în pericol viaţa şoferilor şi pasagerilor.

Având în vedere temperatura de autoaprindere foarte joasă de 405 grade Celsius, riscurile de incendii sunt reale în caz de accident. Şi atunci, acest gaz produce fluorura de hidrogen, care se transformă apoi în acid fluorhidric, substanţă cu grad înalt de toxicitate şi foarte corozivă. O inflamaţie cât palma unei mâini poate să se dovedească mortală, dacă nu se intervine imediat.

Deocamdată, este dificil de ştiut ce modele de maşini sunt deja echipate. Ca urmare a experimentelor din Germania, mai mulţi constructori (printre care Mercedes sau Suzuki) au preferat să nu folosească noul sistem de aer condiţionat la maşinile lor.

În Franta, Michel Rivasi, specialist în riscuri industriale, încearcă să atenţioneze opinia publică. Acesta speră că autorităţile publice vor şti să acţioneze pentru securitatea tuturor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu