Aeronava viitorului? Cum ar arăta avioanele cu aripi care se pliază în zbor (VIDEO)

NASA testează aripi de avioane care să se îndoaie în zbor. Inginerii vor folosi pentru construcţie aliaje cu memoria formei, scrie digi24.ro.

Agenţia spaţială americană crede că aripile pliabile reprezintă viitorul aeronavelor. Doar că sistemele hidraulice care ar putea să facă asta în aer ar îngreuna zborul sau performanţele aparatelor. De aceea, acum NASA studiază modalitatea prin care ar putea folosi un dispozitiv de acţionare, numit actuator, care este cu 80 la sută mai uşor.

Un avantaj şi mai mare îl reprezintă faptul că servomotorul acesta este construit din aliaje cu memoria formei, care ar putea permite aripilor să funcţioneze mai bine la viteze subsonice, transsonice sau supersonice.

Recent, NASA şi Boeing au făcut mai multe teste cu un prototip ale cărui aripi se pot îndoi la 70 de grade la vârfuri, în sus şi în jos, în timpul zborului. Inginerii americani vor continua testele şi speră ca în viitorul apropiat să poată scoate pe piaţă avioane mai uşoare şi mai simple care să consume puţin, să nu ocupe mult spaţiu şi să zboare foarte repede.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu