AEE a montat 222 de panouri solare, care, anual, ar putea asigura cu energie 400 de apartamente

Embed:
Agenţia pentru Eficienţă Energetică va fi prima instituţie publică din ţara noastră care îşi va asigura în totalitate consumul de energie electrică din surse regenerabile. Datorită unui grant oferit de Lituania, instituţia a montat 222 de panouri solare, care, anual, ar putea asigura cu energie 400 de apartamente.

"Din momentul în care le-am instalat 20 ianuarie şi până acum opt mii de lei noi deja am economisit din consumul de energie", a spus  managerul de proiect AEE, Nicolaie Soloviov.

Pe timp de vară, Agenţia va înregistra şi un surplus de energie, care va fi oferit gratuit unei instituţii sociale.

"Fie unui azil de bătrâni, fie unei grădiniţe. Vom face un concurs transparent, public vom lansa un apel. Important este ca să reducem din povara financiară a acestor instituţii", a spus directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Alexandru Ciudin.

Compania din Lituania, care a efectuat lucrările, vrea să extindă proiectul.

"Sperăm că anul viitor vom reuşi să construim câteva staţii de alimentare cu energie electrică a automobilelor. Poate în apropiere de această clădire", a spus managerul dezvoltare proiect, Algis Pečiulionis. 

Costul total al proiectului este de aproximativ 230 de mii de euro. Compania producătoare oferă o garanţie pentru instalaţiile fotovoltaice de aproximativ 30 de ani. În Moldova sunt 64 de producători de energie regenerabilă.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu