Adunarea Generală a ONU A VOTAT proiectul de rezoluţie privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

Embed:

Adunarea Generală a ONU a aprobat proiectul de rezoluţie depus de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. Documentul a primit 64 de voturi pentru, 15 împotrivă.

În discursul său din Asambleea ONU, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a menţionat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc faţă de altă ţară.

"Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul său nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU", a menţionat Tudor Ulianovschi.

Înainte de vot, reprezentantul rușilor a cerut amânarea acestui subiect pentru sesiunea următoarea a Adunării ONU.

Mai sus aveți tabelul cu felul în care a votat fiecare țară în parte.

Alături de Moldova, proiectul de rezoluţie a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada. În textul documentului sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În proiect se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.

Potrivit Constituţiei, se arată în proiect, Republica Moldova şi-a proclamat neutralitatea permanentă, iar staţionarea trupelor străine pe teritoriul naţional este interzisă. Ţările semnatare şi-au reafirmat necesitatea ca statele membre ONU să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a celorlalte state, să nu ameninţe sau să folosească forţa împotriva altui stat membru.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu