Adrian Candu a obţinut 200 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Află pentru ce

Embed:

Ministrul Economiei, Adrian Candu, a declarat că statul va institui o agenţie prin care va contribui la proiecte de investiţii şi de promovare a exportului de produse moldoveneşti. "Am obţinut susţinere de la Banca Mondială, care dispune de expertiză valoroasă în crearea acestui fel de agenţii", a spus ministrul la emisiunea Fabrika.

Adrian Candu a precizat că modelul de funcţionare a viitoarei structuri urmează să fie elaborat până la 1 decembrie curent, iar Banca Mondială este dispusă să aloce 200 de milioane de dolari în proiect.

Vicepremierul a exemplificat că agenţia ar putea funcţiona pe rol de "bancă de dezoltare, care ar propune dobânzi mai mici la creditele acordate antreprenorilor". Prin această viitoare structură, statul ar putea contribui cu bani la proiecte de investiţii iniţiate de companii din străinătate, "după exemplul României".  "În situaţia în care vânăm investitori, mulţi din ei acceptă numai dacă şi Moldova contribuie financiar şi trebuie să  facem faţă unor astfel de cereri", a spus Candu.

Referindu-se la diminuarea corupţiei în procesul de demarare a unei afaceri, ministrul Economiei a pledat pentru modificarea legislaţiei prin simplificarea procedurilor de obţinere a autorizaţiilor în construcţie, un sector la care Moldova primeşte note proaste în Raportul "Doing Business", elaborat de Banca Mondială.

Expertul în economie Viorel Gârbu a susţinut ideea de a institui o agenţie de dezvoltare, prezentând exemple din ţări mai avansate ca Moldova cum sunt Germania şi Estonia. Economistul s-a pronunţat ca statul  să acorde mai mult suport antreprenorilor prin comunicare şi transfer de know how, astfel încât aceştia să poată face faţă concurenţilor europeni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu