Adormirea Maicii Domnului. Ce NU ai voie să faci în această zi

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria cu trupul la cer.

După o pioasă tradiție veche, cunoscută mai întâi în Apus și trecută apoi și în Răsărit, la trei zile după adormirea ei, Sfânta Fecioară ar fi fost ridicată cu trupul la cer, ca și dumnezeiescul ei Fiu. Sfânta Maria Mare este cunoscută ca Paștele din timpul verii, tocmai pentru că vorbește despre Învierea cu trupul a Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, potrivit CrestinOrtodox.ro.

Tradiţia spune că în ziua de Sfânta Maria se merge la biserică şi se împart struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au murit. În unele zone, după slujba, femeile merg la cimitire pentru a tămâia mormintele celor dragi.

În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare. Fetele nemăritate obişnuiesc să culeagă flori, pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi le iau acasă şi le aşează în dreptul icoanei Maicii Domnului.

Se crede că astfel acestea vor avea parte de sănătate şi o soartă bună. Mai mult, se spune că aceste flori au puteri tămăduitoare, ele putând alina dureri şi ocroti casa respectivă. Mai mult, în trecut, fetele purtau o planta numită "năvalnic", care avea puterea să aducă peţitori.

Ce este interzis să faci pe 28 august

Între cele două sărbători dedicate Sfintei Maria, când se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului – este timpul prielnic semănării grâului. Mai multe lăcaşuri de cult din ţară care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului îşi serbează încă de vineri hramul. Sărbătoarea vine şi cu o serie de superstiţii de Sfânta Maria Mare, care ar fi bine să nu fie trecute cu vederea.

De acum încolo, este interzis scăldatul în apele curgătoare căci se crede că râurile au fost spurcate de cerb. Tot odată cu 28 august şi cu apropierea toamnei, tradiţia populară ne învată că este bine să nu mai dormim afară sau pe prispă.

Ce nu ai voie să faci de ADORMIREA MAICII DOMNULUI:

Spălatul rufelor, chiar şi cu maşina de spălat, este interzis la orice mare sărbătoare. Nici Adormirea Maicii Domnului nu face excepţie. Se spune că cine spală haine în timp ce oamenii sunt la biserică va avea parte numai de ghinioane toată viaţa.

Nu ai voie să te tunzi de Sfânta Maria. Acest lucru este valabil atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi. În cazul bărbaţilor, dacă se tund şi aruncă părul la gunoi, riscă să chelească.

Ziua de 28 august este ultima în care mai poţi culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecţiuni.

Nu este bine să stai cu uşa închisă pe parcursul acestei zile. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creştinilor pentru a împărţi harul sau divin.

Chiar dacă nu mai este post, ziua de 28 august trebuie respectată. Masa de Sf. Maria trebuie să fie cât mai cumpătată.

Se spune că în această zi nu e bine să te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi "lovit" de soartă.

Dacă ai de făcut un drum important de Sfânta Maria, ia cu ţine cel mai bun prieten. Se spune că în această zi pot avea descărcări electrice pentru a arată supărarea Fecioarei Maria faţă de oamenii necredincioşi şi neuniţi.

Plecarea la drum de unul singur arată egoism şi independenţă. Dacă vrei să fii protejat, deşi mergi de unul singur la drum, ia cu ţine o cruciuliţa sau un obiect sfinţit şi vei fi în afară oricărei primejdii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu