Adolescenţii şi tinerii aflaţi în dificultate pot beneficia de consiliere psihologică şi consultaţii medicale GRATUITE

Embed:

Adolescenţii şi tinerii aflaţi în dificultate pot beneficia de consiliere psihologică şi consultaţii medicale gratuite. Serviciile sunt oferite de angajaţii a 41 de instituţii specializate din toată ţara.

Centrul "Neovita" din sectorul Râşcani al Capitalei activează din anul 2003. Majoritatea celor care se adresează aici după ajutor sunt fete şi băieţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 20 de ani.

"Adresăm problemele cele mai stringente, în special cele legate de sănătatea sexuală, reproductivă, cum ar fi infecţiile cu transmiterea sexuală, prevenirea lor, a sarcinii, a HIV", a menţionat Galina Leşco, coordonatoarea proiectului Generaţia Sănătoasă, şefa CSPT "Neovita". 

În centru lucrează un ginecolog, un urolog, un dermatovenerolog, un psiholog, un consilier în domeniul HIV SIDA şi o moaşă care are grijă de cuplurile ce planifică să-şi întemeieze o familie.

"Majoritatea tinerilor se adresează la un specialist dermatovenerolog, cum ştim adolescenţii au un boom de hormoni, şi au probleme cu pielea, acneele, transpiraţiile", a explicat Irina Pasat, psiholog.

Centrele de consiliere medicală şi psihologică se află în subordinea Ministerului Sănătăţii şi sunt finanţate parţial de către Agenţia Elveţiană de Dezvoltare.

"S-au alocat până acum peste 7 milioane de franci elveţieni, este o sumă foarte impresionantă. Serviciile care s-au dezvoltat arată nişte rezultate foarte considerabile", a declarat Viorica Creţu, şef adjuct al Biroului de Cooperare al Elveţiei. 

Potrivit Ministrului Sănătăţii, Silvia Radu, care a avut o întâlnire cu elevi de la Liceul "Ion Creangă" din Capitală, astfel de instituţii contribuie la o dezvoltarea sănătoasă a ţării.

"A nu comunica o problemă, nu înseamnă a fi puternic. A fi puternic înseamnă a comunica problema şi a o rezolva. Deaceea eu vă îndemn din tot sufletul să utilizaţi aceste resurse pe care vi le sunt puse la dispoziţie", a precizat Silvia Radu.

Astfel de discuţii vor avea loc în mai multe gimnazii şi licee din ţară, iar la întruniri sunt invitaţi şi părinţii.

Anul trecut, de serviciile centrelor de consiliere psihologică şi medicală au beneficiat peste 160 de mii de tineri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu