ADEVĂRUL DUR! Moldova, în topul ţărilor cu un număr mare de bărbaţi infertili. Care este CAUZA

Embed:

Moldova este în topul ţărilor cu un număr mare de bărbaţi infertili, problemă care influenţează direct natalitatea de la noi din ţară. Concluzia aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a realizat un studiu în acest sens.  

Potrivit medicilor, printre cauzele infertilităţii masculine se numără bolile venerice, folosirea necontrolată a steroizilor, abuzul de alcool şi fumatul, dar şi traumatismele care au afectat căile de reproducere.

Mulţi bărbaţii ascund faptul ca sunt infertili, iar unora nici nu le trece prin cap că suferă de această boală.

"Învinuiesc soţia, socotind că el este cocoş sănătos", a declarat şeful Catedrei Obstetrică şi ginecologie, USMF, Valentin Friptu. 

Una dintre cauzele infertilităţii masculine sunt afecţiunile dermato-venerologice.

Şeful Centrului de Andrologie, Igor Cucu, susţine că mulţi bărbaţi care suferă de infertilitate ajung târziu la medic.

"Majoritatea cuplurilor nu ştiu de unde să o înceapă, anume cu investigaţia. Nu cunosc care ramură a medicinei şi ce specialist se ocupă cu această problemă", a declarat şeful Centrului de Andrologie din Chişinău, Igor Cucu. 

Fiecare al treilea caz de infertilitate nu poate fi tratat. Astfel, cuplurile apelează la donatorii de spermatozoizi, mame surogat sau la fertilizarea in vitro. Anume această metodă a adus fericirea în familia lui Vasile şi Marina Rusu din Elizaveta, municipul Bălţi. Tripleţii au venit pe lume acum patru ani.

"Cea mai mare bogăţie sunt ei. Avem pentru ce trăi, cum s-ar spune. Fericitul tată spune că are copiii pentru că şi i-a dorit mult. Sfătuieşte şi pe alţii să nu piardă niciodată speranţa. Să spere numai la bine şi să meargă înainte", a declarat Marina Rusu. 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, infertilitatea masculină se atestă în 60 la sută dintre cuplurile în care nu se nasc copii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu