ADEVĂRATUL SCOP al protestului soldat cu violenţe, organizat de Partidul Platforma "DA" (FOTOREPORT)

Embed:

Partidul Platforma "DA", în spatele căruia stau oligarhii fugari Victor şi Viorel Ţopa, s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din toamnă. Formaţiunea şi-a adunat duminică câteva mii de susţinători, la protestul organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Analiştii califică demonstraţia drept un eşec. Şi asta pentru că numărul participanţilor a fost mic, iar manifestaţia a început cu mare întârziere.

Aproape de ora 12:00, când trebuia să înceapă protestul, în Piaţa Marii Adunări Naţionale erau aproximativ 1.000 de oameni. Circulaţia transportului era deja blocată.

Manifestaţia a început după ora 13:00, când în centrul Capitalei au mai ajuns câteva coloane de protestatari. Potrivit poliţiei, numărul demonstranţilor a fost de cel mult 5.000, în timp ce organizatorii protestului insistă că la acesta au participat zeci de mii de persoane.

Imaginile filmate cu drona arată însă cu totul altceva, mai ales dacă le comparăm cu cele de la maratonul internaţional de duminica trecută, la care au participat 15.000 de oameni.

CITEŞTE ŞI: FOTO/VIDEO Câte persoane participă la protestul organizat de Partidul "Platforma DA" în PMAN

Pe scena din PMAN au urcat mai multe persoane, care, până nu demult, au participat la actul de guvernare, dar care acum dau vina pe alţii pentru situaţia din ţară. Printre ei, şi Ion Hadârcă. El a fost însă huiduit de manifestanţi.

CITEŞTE ŞI: MOMENT JENANT! Liderul PLR, Ion Hadârcă, HUIDUIT la protestul din PMAN

La protest au participat şi membrii grupării extremiste condusă de Grigore Petrenco, cercetat penal pentru violenţe în cadrul altei manifestaţii organizate în toamna anului trecut.

Poliţiştii i-au îndemnat pe participanţi să protesteze paşnic, inclusiv prin mesaje scrise pe pancarte. Totuşi, ei au anunţat că sunt pregătiţi pentru orice scenariu.

CITEŞTE ŞI: Poliţiştii RECUNOSCĂTORI. Mesajul adresat protestatarilor din centrul Capitalei (FOTO)

Între timp, mai mulţi protestatari, obosiţi probabil de discursurile rostite, au decis să se odihnească şi să se răcorească cu bere în parcul de lângă Catedrala Mitropolitană.

CITEŞTE ŞI: STICLE CU BERE ŞI ANVELOPE. Cum au fost surprinşi unii protestatari din centrul Capitalei (FOTO)

Vânzătorii au recunoscut că participanţii la protest au stat la coadă ca să cumpere băuturi alcoolice.  

Totodată, organizatorii manifestaţiei şi-au îndemnat susţinătorii să înconjoare clădirea Guvernului, după care au fost luaţi la întrebări de protestatari. Oamenii voiau să afle ce urmează.

Reporterii portalului Newsmaker au discutat cu unii diplomaţi de la Delegaţia UE în Moldova, care au spus că organizatorii au aşteptat mai mulţi protestatari, fapt ce i-a cam derutat. Şi unii comentatori politici au spus că demonstraţia a fost un eşec.

CITEŞTE ŞI: Protestul Partidului "DA" a eșuat. Opinia analistului politic, Cornel Ciurea

CITEŞTE ŞI: Oficial european: Organizatorii protestelor sunt derutaţi şi nu ştiu ce să facă mai departe

"Probabil, există problema gestionării mişcării de protest. Vedem că protestatarii se află într-un impas. Ei nu ştiu foarte bine ce trebuie să urmeze după încercuirea, de exemplu, clădirii Guvernului. Platforma „DA” ca partid demult se află în campanie electorală", a spus Cornel Ciurea. 

Poliţiştii au deschis o cauză penală în cazul violenţelor din timpul protestului, organizat de Partidul Platforma "DA". Ieri, manifestanţii au aruncat cu pietre în poliţişti şi au spart cordonul forţelor de ordine.

CITEŞTE ŞI: Rezultatele protestelor organizate de Partidul Platforma DA: Poliţia a început urmărirea penală

Un tânăr agresiv, cu antecedente penale, a fost reţinut pentru 72 de ore. Autorităţile nu exclud faptul că violenţele au avut un caracter organizat.

"Noi am făcut tot posibilul pentru a menţine ordinea în municipiul Chişinău şi în Republica Moldova. Noi am vorbit cu ei, i-am preîntâmpinat oameni buni. Noi o să venim cu detalii, se conturează careva organizare", a spus şeful IGP, Alexandru Pînzari. 

Protestatarii nu au ţinut cont de îndemnurile poliţiei şi au aruncat cu pietre şi s-au îmbrâncit cu forţele de ordine.

După câteva minute de îmbrânceli, protestatarii au rupt cordonul de poliţie de lângă sediul procuraturii municipale, de pe strada Bulgară.

Poliţiştii au fost atacaţi cu pietre scoase din pavaj. Unul dintre manifestanţii agresivi a fost încătuşat.

În urma violenţelor, patru poliţişti au fost internaţi cu răni grave, iar alţi zece au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Un alt grup de protestatari a mers spre o clădire de birouri, unde la fel a încercat să rupă cordonul de poliţie, au aruncat cu pietre şi au încercat să răstoarne un autobuz.

În urma protestelor violente, au avut de suferit şi persoane care se aflau din întâmplare în preajmă. Este și cazul unui tânăr, a cărui mașină a fost bombardată cu pietre.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu