ADEVĂR ISTORIC: Dictatura comunistă a adus foametea care a ucis 10% din populaţia Basarabiei (VIDEO)

România a pierdut Basarabia în urmă cu 47 de ani, în vara lui 1944. Efectele pactului Ribbentrop-Molotov din 1939 au fost anulate însă în 1941 prin ofensiva armatei române, aliată cu armata germană şi trupe din celelalte state ale Axei. Dar, în primăvara lui 1944, sovieticii erau în plină ofensivă şi au intrat din nou pe pământ românesc.

Când, la 23 august, regele Mihai a salvat Transilvania prin denunţarea alianţei cu Germania şi angajarea armatei spre Vest împotriva lui Hitler, Basarabia şi Bucovina de Nord erau deja ocupate de sovietici.

Dictatura comunistă a fost inaugurată prin valuri masive de deportări şi o foamete indusă care a ucis 300.000 de oameni, adică 10% din populaţie, scrie Digi24.ro.

1944 | Basarabia pe linia frontului

În haosul provocat de trecerea armatelor germane în retragere şi a celor sovietice în ofensivă şi de staţionarea a circa 1 milion de soldaţi sovietici în România, basarabenii şi bucovinenii erau printre cele mai vulnerabile victime. Batrâna Nadejda are 79 de ani. Locuieşte în satul Condrăteşti, raionul Ungheni.

Nadejda, 79 de ani, Condrăteşti, raionul Ungheni: "La noi în sat a fost linia de război... ruşii... peste 2 kilometri au fost nemţii şi ei acolo au început linia de război, bătaia, unul altul. Pe urmă ruşii i-au bătut pe nemţi, i-a omorât, şedeau aşa ca bolovanii, morţi."

CITEŞTE ŞI: Începutul dictaturii comuniste în Basarabia. DRAMELE celor 100.000 de oameni, deportaţi în Siberia şi Kazahstan (VIDEO)

Familia basarabeanului Gheorghe Moraru a petrecut ultimii ani ai războiului pe moşia unui binevoitor, în apropiere de Craiova. Venea din satul Iurceni, raionul Nisporeni. La prima ocupaţie sovietică, cea din 1940, familia se refugiase la Huşi, dar, la presiunea Moscovei, oamenii au fost trimişi înapoi.

Când, după Stalingrad, Armata Roşie a preluat ofensiva, autorităţile române au organizat evacuarea a mii de refugiaţi. Familia Moraru a mers cât mai departe de frontiera cu URSS.

Dar în 1945 întreaga Românie a fost ocupată de sovietici. Refugiaţii au fost adunaţi din toată ţara şi transportaţi peste noua graniţă.

Citeşte mai mult pe Digi24.ro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu