ACUZAŢII ELECTORALE. Munteanu și Cebotari susțin că Năstase a încălcat legea, dar este protejat de CECEM

Năstase a încălcat legea, dar este protejat de CECEM. De această părere este candidatul la funcţia de primar al Capitalei Valeriu Munteanu. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că reprezentanţii blocului ACUM au făcut agitaţie electorală pentru Andrei Năstase, înainte ca acesta să fie înregistrat de către organul electoral. Totodată, Munteanu a menţionat faptul că pe acest caz a fost sesizat CECEM, însă răspunsul primit este o mostră de protejare a unui concurent electoral aflat la guvernare. 
"Andrei Nastase este protejat de organele electorale – „la guvernare, nu-i ca-n opoziție”

Codul Electoral, art. 52, alin. 4 prevede expres: „Agitația electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral”.

Nesocotind acest lucru, chiar dacă Andrei Năstase nu era înregistrat de către CECEM Chișinău, în data de 21 august, într-un cadru festiv și în prezența mass-media, reprezentanții Blocul ACUM (Bloc electoral, ce conform normei legale era deja concurent electoral pentru alegerile locale generale din 20 octombrie) au făcut agitație electorală pentru Andrei Năstase. Unul dintre cele mai reprezentative episoade în acest sens, fiind discursul unei deputate PPDA, care și-a încheiat discursul rostit pe scena Teatrului Verde din Chișinău, cu îndemnul „Votați Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al mun. Chișinău”, acest îndemn dar și altele similare, s-au realizat cu depășirea normei legale.

Considerăm că răspunsul primit de la CECEM Chișinău este o mostră de protejare a unui concurent electoral aflat la guvernare (Blocul ACUM) de către organul electoral din mun. Chișinău și în aceste condiții Uniunea Salvați Basarabia - USB a sesizat repetat Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova pentru a aplica corect legea electorală.

Din păcate vedem că odată ajunși la guvernare cei din Blocul ACUM încalcă legea electorală fără jenă și fără responsabilitate, asta ne duce la gândul că aceste „năravuri” pot fi proliferate și în alte domenii de activitate, desigur dacă noi, cetățenii, v-om permite acest lucru", a scris Valeriu Munteanu.
 
O sesizare similară a depus și candidatul Partidului Democrat, Vladimir Cebotari.

"Am fost sâmbătă martori cum blocul ACUM s-a lansat în campania electorală. Au distribuit materiale electorale, care au fost finanţate dintr-un anumit fond electoral, din care nu aveau dreptul să cheltuie nici măcar un leu. Şi fac un apel către autorităţile publice să înceteze toate presiunile care le fac asupra candidaţilor electorali. Fac apel să trateze corect oricare situaţie şi acţiune electorală", a declarat Vladimir Cebotari, pretendent la funcţia de primar al Capitalei. 

Solicitată să comenteze acuzațiile, vicepreședintele Consiliului Electoral de Circumscripţie, Ina Babin, nu a putut oferi un răspuns.

"Reporter: A comis domnul Năstase o încălcare, atunci când a făcut agitaţie electorală, sâmbătă la Teatrul Verde, înainte să fie înregistrat oficial în cursă ?
Răspuns: Haideţi aceste informaţii şi prevederile codului electoral am să mă expun în urma şedinţei, dacă îmi permiteţi. "

În total, în cursa pentru primăria Capitalei s-au înscris 21 de pretendenți. Termenul limită pentru procesarea dosarelor este 26 septembrie.

Lasă un comentariu