Acuzații dezmințite: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Moldova nu a emis diplome false

Embed:

Universitatea de Medicină şi Farmacie " Nicolae Testemiţeanu" nu a emis diplome false. Este concluzia comisiei formată din 10 persoane din cadrul Ministerului Sănătăţii şi cel al Educaţiei, care a analizat timp de 10 zile dosarele a circa 300 de studenţi străini. Necesitatea instituirii comisiei a venit după Universitatea a fost vizată într-un scandal, privind emiterea unor documente false, mai multor studenţi din Israel. 

Membrii comisiei cât şi conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţeanu" au dezminţit acuzaţiile potrivit cărora mai mulţi studenţi din Israel învăţau câţiva ani în Moldova iar ulterior obţineau diplome de absolvire în instituţii din Armenia.

"Comisia a constat că toată informaţia care a fost prezentată până acum nu corespunde realităţii. Au fost examinate toate dosarele studenţilor străini, iar datele sunt concludente", a declarat Igor Şarov, secretar general de stat la Ministerul Educaţiei.

Comisia a analizat dosare, alese aleatoriu.

"Paşii au fost făcuţi în conlucrare cu noi. Considerăm că a fost totul obiectiv şi în continuare noi toţi vom depune eforturi ca să ne facem lucrul şi mai bine decât l-am făcut până astăzi", a menționat Ion Ababii, rector USMF.

Din anul 1995 şi până în 2018, peste trei mii de studenţi străini au absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţeanu", iar până în prezent, instituţia nu a fost implicată în astfel de scandaluri.

"Este o piatră aruncată de nişte noutăţi false. Nu este posibil de falsificat asemenea diplome pentru că procesul de finalizare a studiilor este unul transparent. El trece prin toate etapele începând cu comisia examenului de absolvire, este preşedintele comisiei, decanatul, rectoratul şi până la cei de la minister", a declarat Andrei Mostovei, prodecan Facultatea Stomatologie USMF.

Acum trei săptămâni, Republica Moldova a apărut într-o investigație din Israel despre medici care ar fi obținut acte de absolvire false, datorită cărora s-au angajat în spitale cunoscute. Pentru un document ei achitau 15 mii de euro. Potrivit anchetatorilor, în total, peste 200 de studenţi ar fi obţinut aceste diplome false. Cel care conducea gruparea, un tânăr sirian, avea legături directe cu anumiţi complici de la Chişinău şi din Erevan.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu