"ACUM", FĂRĂ TRANSPARENŢĂ. Încrederea cetăţenilor în instituţiile de stat este foarte mică

Embed:

Au promis transparenţă şi deschidere totală faţă de presă şi cetăţeni, dar încălcă demonstrativ acest angajament. Vorbim despre deputaţii alianţei PSRM-ACUM. După ce şi-au asumat conducerea Parlamentului, proiectele care sunt în proces de examinare, sunt publicate cu o mare întârziere pe site-ul instituţiei sau lipsesc.

"Am fost și vom rămâne transparenți și pentru cei de la Publika și pentru cei de la Prime și pentru toată lumea", a declarat Andrei Năstase, președintele PPDA.

Asta a declarat liderul PPDA, Andrei Năstase, în data de 4 iunie 2019. Zis, dar nu şi făcut. Deputaţii alianţei Kozak, formate de blocul ACUM şi PSRM, la doar câteva zile de la aceste declaraţii, recunosc faptul că în prezent mai multe iniţiative sunt publicate cu întârziere, dar, cu mai multe bâlbe, susţin că nu văd în asta vreo încălcare.

"- Cred că de săptămâna viitoare rămân la normalitate.
- Deocamdată este încălcată promisiunea privind transparenţă?
- Nu.. pur și simplu procesul merge un pic mai... proiectele sunt.", a spus Alexandru Slusari, deputat PPDA.

"În măsura posibilităţilor, încercăm să fim în toţi termenii legali încadraţi. Da, o fi, pentru că s-au acumulat prea multe lucruri, prea multe lucruri trebuie să fie puse pe tapet", a zis Ion Ceban, deputat PSRM.

Între timp, reprezentanţii opoziţiei trag un semnal de alarmă şi susţin că procedurile privind înaintarea proiectelor sunt încălcate.

"Cred că se face acest lucru intenţionat, pentru că sunt proiecte de legi care sunt scrise pe genunchi, în culoare şi astfel nu vor să ne dea posibilitatea să ne pregătim pe aceste proiecte", a menționat Pavel Filip, președintele fracțiunii PDM.

"De transparenţă nici nu este vorbă. Se încalcă toate procedurile legate de transparenţa decizională, ce ţine de tehnica legislativă. Agenda Parlamentului a fost aprobată cu o oră, două ori înainte de plen, mai mult ca atât, unele proiecte au fost înregistrate chiar astăzi, ele nici nu au fost distribuite", a declarat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Şi unii reprezentanţi ai societăţii civile s-au arătat îngrijoraţi de faptul că tot mai multe decizii luate de noua conducere a ţării sunt luate în grabă şi lipsite de transparenţă.

Una dintre acestea este numirea de ieri a lui Alexandru Esaulenco în funcția de director al Serviciului Informații și Securitate, de către parlament.

La scurt timp după această decizie, Sergiu Tofilat, a scris pe pagina sa de facebook că "încrederea cetăţenilor în instituţiile de stat este foarte mică" iar "candidații în funcțiile cheie, la SIS ori alte structuri, trebuie anunțați din timp sau selectați prin concurs deschis înainte de a fi votați, ca publicul să le studieze amănunțit activitatea".

Şi Valeriu Paşa, un alt susţinător al blocului ACUM s-a arătat nemulţumit de lipsa transparenţei şi a modului în care sunt luate deciziile în Parlament. Acesta s-a adresat noii alianţe parlamentare prin intermediul unui mesaj scurt, pe o reţea de socializare. Paşa a scris că, cetăţenii se întreabă unde este transparenţa şi de ce numele candidatului la şefia SIS nu a fost anunţată din timp pentru a putea fi studiat profilul său. "

Nu este prima dată, când alianţa Kozak încalcă propriile promisiuni. Însăşi crearea coaliţiei ACUM-PSRM s-a început cu încălcarea angajamentului public al binomului PAS-PPDA de a nu face alianţă cu socialişti, dar şi cu orice alt partid care va intra în Parlament. În programul de activitate, membrii Guvernului Sandu şi-a propus că vor pune instituțiile statului în slujba oamenilor, dar deja din primele zile ale activităţii instituţiile statului ajung în slujba neamurilor celor care au ajuns la guvernare.

De exemplu, Gheorghe Balan, cumătrul lui Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, a fost numit şef la Inspectoratul General de Poliţie. Abia după ce presa şi internauţii au criticat această decizie, Năstase a anunţat că va organiza un concurs public pentru ocuparea acestui post.

Un alt obiectiv al Alianţei Kozak este pretinsa eliberare a statului din captivitate și consolidarea independenței instituțiilor, în special în domeniul justiției. Promisiunea vine în contradicţie cu acţiunile şi deciziile luate cu viteza luminii de exponenţii PSRM şi "ACUM", care sunt obsedaţi de funcţii şi nu urmăresc decât să instituie controlul politic asupra tuturor instituţiilor statului.

Lasă un comentariu