Actorul Vladimir Zelenski a devenit președintele Ucrainei (GRAFICA)

Embed:

Ucraina a ales un nou președinte. Actorul de comedie Vladimir Zelenski a câştigat detaşat alegerile din ţara vecină în faţa actualului şef al statului, Petro Poroşenko.

Umoristul a obţinut peste 73 la sută din voturi, conform rezultatelor preliminare, după prelucrare a 92 de procente din procesele verbale Rezultatul este uriaș, având în vedere că în primul tur a acumulat 30 la sută. Petro Poroșenko își încheie șederea la palatul Mariinsky cu o înfrângere usturătoare.

El a acumulat de trei ori mai puține voturi decât contracandidatul său și a reușit să convingă mai puțin de un sfert dintre alegători că merită încă un mandat de președinte. Singura regiune în care Poroșenko a ieșit învingător este Lvov. 

În total, au ieșit la urne puțin peste 62 la sută dintre cetățenii cu drept de vot ai țării vecine, cu aproximativ un procent mai puțin decât în primul tur.

Mai exact, au participat aproximativ 17 milioane din cei aproape 27 de milioane de ucraineni înscriși în liste.

În urma votului de ieri, Vladimir Zelenski a devenit al șaselea președinte al Ucrainei, fiind precedat Leonid Kravciuk, Leonid Kucima, Viktor Iușcenko, Viktor Ianukovici și Petro Poroșenko.

Înaintea scrutinului, el a declarat că nu va candida și pentru un al doilea mandat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu