Activitatea vulcanului de pe insula Stromboli a revenit la normalitate

Activitatea vulcanului de pe insula Stromboli (Italia) a revenit la normalitate, fiind semnalate doar câteva coloane de fum care ies din craterul principal, după violenta explozie de miercuri, care a provocat moartea unui turist şi rănirea persoanei care îl însoţea, scrie agerpres.ro.
Avioanele serviciilor de pompieri continuă să survoleze zona pentru a stinge ultimele incendii care s-au produs miercuri, dar starea de urgenţă a fost ridicată şi s-a trecut la îndepărtarea stratului gros de cenuşă care a căzut deasupra localităţii Ginostra, aflată în partea de sud-vest a insulei, unde accesul se face doar pe mare.

În timpul după-amiezii de miercuri s-au deplasat spre insulă două nave, una militară şi alta privată, cu echipamente de primă necesitate în cazul în care ar fi fost emis un ordin de evacuare.

Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a semnalat că exploziile vulcanului, care s-au produs miercuri în jurul orei locale 16:46 (14:46 GMT), au fost cele mai puternice de la înregistrarea primelor date vulcanologice locale în 1985.

Exploziile au provocat panică în rândul turiştilor, care s-au aruncat în mare, iar 70 de persoane au decis să abandoneze insula. Persoana decedată este italianul Massimo Imbesi, în vârstă de 35 de ani, în timp ce persoana rănită este un brazilian care îl însoţea pe turistul italian.

Cei doi se aflau la o înălţime de 400 de metri în zona autorizată de parcurs fără ghid, însă au fost surprinşi de erupţie, iar Massimo Imbesi a decedat după ce a fost lovit de rocile expulzate de vulcan, potrivit primelor constatări. Prietenul său brazilian care îl însoţea în excursie a fost găsit în stare de şoc şi deshidratat.

Vulcanul Stromboli, care face parte dintr-un arhipelag de şapte insule şi este unul dintre puţinii rămaşi în activitate în Europa, are o înălţime de 927 de metri, însă sub nivelul mării se estimează că măsoară în jur de 3.000 de metri.

În decembrie 2002, după o erupţie masivă, două milioane de metri cubi de rocă s-au revărsat în mare, ridicând un val uriaş în jurul insulei şi provocând importante pagube materiale. Şase persoane au fost rănite.

Stromboli a devenit celebru în urma filmului cu acelaşi titlu realizat în 1950 de Roberto Rossellini, cu Ingrid Bergman în rolul principal.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu