Activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, blocată. Reprezentanţii instituţiei vin cu un apel către Parlament

Activitatea Consiliului Superior al Magistraturii este blocată, după ce a intrat în vigoare noua lege cu privire la CSM. Reprezentanţii instituţiei vin cu un apel către Parlament pentru a desemna cât mai rapid patru membri noi din rândul profesorilor titulari. În prezent, componenţa CSM numără nouă membri, iar pentru cvorum este nevoie de zece persoane.

Reforma CSM, care prevede mărirea membrilor de la 12 la 15, a fost votată în data de 20 decembrie 2019. Potrivit actului, doi membri, profesori titulari, trebuie să fie numiţi de Comisia Juridică Numiri şi Imunităţi a Legislativului, iar celălalt magistrat, să fie ales în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.

Aleşii poporului, însă au votat reforma înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneţia, fapt ce a stârnit critica preşedintelui acesteia, Gianni Buquicchio.

Consiliul Superior al Magistraturii a intrat în blocaj şi în toamna anului trecut, după ce mai mulţi membri au fost revocaţi din funcţie în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.


loading...

Lasă un comentariu