Activitatea companiilor nebancare ar trebui reglementată mai strict, susţine expertul Veaceslav Ioniţă

Statul ar trebui să intervină în reglementarea activității companiilor nebancare pentru a proteja consumatorii şi a le oferi informaţii explicite în procesul de contractare a unui credit. De această părere este expertul de la IDIS "Viitorul" Veaceslav Ioniţă.

Într-o analiză a expertului se menţionează că autorităţile ar trebui să ia măsuri deoarece din cauza unei supravegheri slabe, deseori unele companii nebancare induc în eroare consumatorii, care "se trezesc cu credite contractate la dobânzi de peste 500% anual".

Potrivit lui Ioniţă, din anul 2014 şi până în trimestrul III al anului curent, piața creditelor nebancare a crescut de 2,6 ori de la 3,9 miliarde lei până la 7,5 miliarde de lei. Astfel,  companiile de microcreditare au ocupat nișa de piață eliberată de către bănci în special la creditarea persoanelor fizice.

Companiile nebancare includ Asociațiile de Economii și Împrumuturi, Companiile de Leasing și Companiile de Micro-Creditare. Dacă în octombrie 2014, aceste companii dețineau 7% din totalul portofoliului de credite, restul revenind băncilor, atunci în Trimestrul III 2019 cota companiilor nebancare pe piața creditară se apropie de 21%.

loading...

Lasă un comentariu