ACŢIUNE DE ÎMPĂDURIRE. Aproximativ 140 de mii de copaci şi arbuşti vor fi sădiţi pe terenuri cu risc de alunecare

Embed:

Aproximativ 140 de mii de copaci şi arbuşti, puşi la dispoziţie de Agenţia "Moldsilva", vor fi plantaţi în zone degradate sau cu risc de alunecare. Una dintre ele este în satul Bardar din raionul Ialoveni. Acolo, şapte hectare de teren se surpă. Grav este că în preajmă îşi au casele zeci de oameni.

"Pe această pantă urmează a fi sădiţi aproximativ 33 de mii de puieţi. Autorităţile publice locale au solicitat să fie plantaţi salcâm şi asta pentru că au o creştere mai rapidă şi sunt mult mai indicați în cazul terenurilor degradate." 

"Vedeţi că este o pantă destul de abruptă şi împădurirea duce la o securitate şi mai mare ca acest teren să rămână aici pe loc", a spus Mihai Tonu, viceprimarul satului Bardar.

"Sunt dealurile mari şi să ne apere şi casele. Cu timpul şi dealurile la vale pot să vină. Rădăcina copacului ne va apăra de alunecarea terenului", a spus o femeie.

În satul Pojăreni, din acelaşi raion, vor fi plantaţi copaci pe aproximativ şapte hectare din extravilanul localităţii.

"Vrem să le împădurim pentru a fi de folos satului. Practic tot timpul sunt alunecări de teren. Trebuie să le îngrijim şi să le păstrăm. Nu doar să le sădim şi pe urmă să le dăm foc", a spus Anatolie Chicerman, primarul satului Pojăreni raionul Ialoveni.

Potrivit responsabililor, doar în raionul Ialoveni vor fi sădiţi copaci pe o suprafaţă de 150 de hectare.

"Pot fi supuse împăduririi doar terenurile care aparţin APL-urilor. La hectar merge undeva între patru şi cinci mii de puieţi de salcâm", a spus Victor Decuseară, şeful direcţiei Inspecţia pentru Protecţia Mediului.

Tot în acest an, vor fi împădurite 530 de hectare.

"Este o suprafaţă planificată în planul de activitate al Agenţiei "Moldsilva" şi vor fi plantate pe terenuri neîmpădurite. Practicăm stejarul, pe terenuri degradate venim cu specii adăugătoare, specifice", a spus Ion Haralampov, director Agenţia "Moldsilva".

Acţiunea de înverzire va începe în data de 27 octombrie şi se va desfăşura pe tot parcursul lunii noiembrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu