ACTE FALSE depistate la vamă. Um moldovean și un român, cercetați penal

În punctul de trecere Cahul, polițiștii de frontieră au depistat la sfârșitul săptămânii trecute alte două persoane care dețineau asupra lor documente falsificate. Pe numele unui cetățean român și al unui conațional au fost inițiate cercetări penale privind uzul de fals în actele oficiale.
 
Pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, pe direcția ieșire din țară s-a prezentat un cetățean al României, la volanul unui microbuz cu numere de înmatriculare românești. Printre documentele înmânate la controlul de frontieră s-a regăsit și permisul de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile din Ucraina. La analizarea permisului, polițiștii de frontieră au observat că deși acesta era eliberat în 2018, categoriile erau înscrise din anul 2013. Ba mai mult, există bănuială rezonabilă că documentul nu corespunde în totalmente unui act autentic. În declarații, bărbatul a precizat că în Cernăuți a urmat studiile la școala auto, cu susținerea examenelor, fapt ce l-a uimit cele constatate. Cetățeanul României și-a continuat călătoria, însă în calitate de pasager.
 
Cel de-al doilea permis de conducere, cu semne vizibile de contrafacere, a fost depistat la un cetățean al Republicii Moldova. Aceaiași justificare și același tertip de falsificare a documentului. Ca pasager al unei mașini de ocazie, conaționalul s-a prezentat la ieșirea din țară. În cadrul verificărilor, acționând în baza  analizei de risc, polițiștii de frontieră au solicitat acestuia și alte documente deținute asupra sa. Ca urmare, moldoveanul a înmânat spre control un permis de conducere, eliberat pe numele său de autoritățile Federației Ruse. Cercetarea acestuia cu ajutorul tehnici din dotare s-a stabilit mai mulți indici de falsificare asupra docmentului în cauză. Audiat, bărbatul a declarat că a fost ajutat în Rusia să-și perfecteze permisul, dar a trecut toată procedura de obținere al acestuia – studii la școala auto, susținerea examenelor. Documentul a fost ridicat și urmează să fie supus expertizei tehnico-judiciare.
 
În ambele cazuri, Cetățenii riscă amendă penală conform art. 361, al. (1) al CP al RM.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu