Act de solidaritate cu persoanele infectate cu HIV. La Chişinău s-a jucat un meci de fotbal neobișnuit

Embed:

Meci de fotbal neobișnuit în Capitală. Persoanele infectate cu HIV, dar și personalități, sportivi, oficiali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale au jucat fotbal, pentru a demonstra, prin exemplul propriu, importanța combinării eforturilor în combaterea HIV/SIDA. Evenimentul a fost un act de solidaritate cu cei răpuşi de această boală. Lupta pentru victorie s-a dat între două echipe cu denumiri simbolice "Prietenia" și "Speranţa".

Participanţii la competiţie au dorit să demonstreze că virusul HIV nu se transmite prin atingere sau comunicare.

"Sunt infectat cu HIV, dar acest lucru nu înseamnă că mi-au crescut încă două urechi, două capete, două picioare. Sunt om ca toți ceilalți. Beneficiez de terapie specială, știu că trebuie să fac aceasta ca să trăiesc", a menţionat Andrei Stolearenco, asistent social.

"Noi suntem aici pentru ca a spune nu discriminării, pentru a duce un stimul pentru întreaga comunitate ca să eleminăm orice formă de discriminare faţă de persoanele infectate, consumatori de droguri", a precizat Marin Maxian, şeful Direcţiei Ordine Publică a IGP.

"Sunt exact aşa oameni cum suntem şi noi. Mă simt foarte fericit că fac parte din această echipă", a declarat Maxim Melinti, preot.

"Am fost de acord, chiar fără să joc fotbal, deoarece e de ajuns să faci un prim pas ca să arăţi un exemplu", a spus Samir Loghin, interpret.

Asociația "Inițiativa Pozitivă" a organizat meciul amical cu ocazia Zilei Mondiale de de comemorare a victimelor SIDA.

"Vom manifesta o solidaritate, un fel de speranță că prin eforturi comune, într-adevăr, vom accelera acest proces legat de stoparea virusului", a conchis Ruslan Poverga, preşedintele Asociaţiei "Iniţiativa Pozitivă".

La eveniment doritorii au putut efectua testul rapid HIV într-o clinică mobilă. Acolo a fost şi ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

"Este o procedură foarte simplă, procedură sigură, o putem face oricând, în orice instituţie medico-sanitară. în orice organizaţie neguvernamentală", a specificat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În ţara noastră sunt peste 8.500 de persoane infectate cu HIV. Neoficial, însă, numărul acestora depăşeşte cifra de 15 mii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu