Acordul PSRM-ACUM, întârzie. Sandu a evitat să facă vreo declaraţie şi a lăsat să se înţeleagă că nu există încă o decizie

Semnarea unui nou acord politic între PSRM, PAS şi PPDA întârzie. Deocamdată, niciun reprezentant al celor trei partide nu vorbeşte despre motivul care stă la baza tărăgănării acestei înţelegeri. Astăzi, liderul PAS, Maia Sandu, a evitat să facă vreo declaraţie şi a lăsat să se înţeleagă că nu există încă o decizie în acest sens.

"- Despre acordul cu PSRM. Puteţi să ne spuneţi, vă rog, dacă este deja o decizie? -Şi despre asta o să vă spunem când o să fie decizia", a spus liderul PAS, Maia Sandu. 

Recent, Igor Dodon a declarat că alianţa PSRM-ACUM ar putea cădea, dacă nu va fi semnat un nou acord politic între PSRM, PAS şi PPDA, cel târziu săptămâna viitoare, când Guvernul Sandu va împlini 100 de zile de la învestire. Mai mult, şeful statului a anunţat că, după acest eveniment, va merge cu un mesaj în Parlament. Se pare însă că Maia Sandu nu cunoaşte planurile partenerului său de coaliţie.

"Nu mă interesează ce o să facă domnul Dodon. Noi când vor expira 100 de zile, o să venim şi o să vorbim cu dumneavostră, cu toţi reprezentanţii presei", a declarat Maia Sandu. 

La sfârşitul lunii august, liderul PPDA a sugerat că nu vede rostul semnării unui acord politic între PSRM şi ACUM.

"În ce mă priveşte personal şi Platforma Demnitate şi Adevăr, dar şi blocul ACUM nu am avut niciodată nevoie de acorduri, de hârtii scrise şi semnate ca mai apoi să fie sau nu respectate", a spus liderul PPDA, Andrei Năstase. 

De cealaltă parte, Ion Ceban a anunţat că PSRM a trimis celor din blocul ACUM toate doleanţele proruşilor socialişti. Înțelegerea politică temporară dintre PSRM, PAS şi PPDA a fost încheiat la începutul lunii iunie. Singurul deputat care nu a semnat acest proiect este parlamentarul din fracţiunea PPDA Octavian Țîcu, care a menţionat că aprofundarea colaborării cu PSRM va fi nocivă pentru blocul "ACUM". Ulterior, el l-a etichetat pe președintele Igor Dodon drept cadavru politic.

Un nou acord urma să fie semnat în luna august, de preşedintele Igor Dodon, PSRM şi blocul ACUM, însă asta aşa şi nu s-a întâmplat. Liderul PAS, Maia Sandu, a condiţionat semnarea acestui document şi a dat de înţeles că pentru încheierea unei înţelegeri este necesară demisia fostului deputat socialist Vladimir Ţurcan de la şefia Curţii Constituţionale. Anterior, Maia Sandu sugera că şi-ar fi dorit un parteneriat cu socialiştii pentru un termen de cel mult un an.

Lasă un comentariu