Acordul de Liber Schimb cu UE, avantaje pentru economia Moldovei. Ponderea livrărilor în ţările europene, în creştere cu 16%

Embed:

Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană aduce doar avantaje economiei moldoveneşti. Delegația UE în ţara noastră a prezentat cifre referitoare la exporturi, la patru ani de la implementarea acordului.

Ponderea livrărilor în ţările europene a crescut cu 16 la sută, până la 69,3 procente. Cele mai vândute produse moldoveneşti sunt cele agroalimentare, urmate de cele industriale. Antreprenorii spun că după 2014, le este mult mai uşor să semneze contracte cu importatori din UE şi astfel, să-şi vândă produsele mai scump. Din 2015 şi până anul trecut, volumul mărfurilor agroalimentare exportate a crescut cu 44 la sută.

Cele mai vândute produse agricole sunt seminţele de floarea soarelui, care deţin o pondere de 24 la sută. Lista este completată de nuci şi de grâu.

Şi cantitatea produselor industriale a crescut. Numai în ultimii doi ani, livrările s-au majorat cu 11 la sută. Printre cele mai vândute sunt firele şi cablurile auto, cu o pondere de circa 30 la sută, urmate de tapițeriile auto.

Cele mai multe produse moldoveneşti sunt exportate în România, 37,6 la sută din volumul total. Lista este completată de Italia, cu o pondere de 15,2 la sută şi Germania, cu 9,9 la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu