ACORDUL DE FINANŢARE, SEMNAT. UE NE OFERĂ 100 DE MILIOANE DE EURO

Veste pozitivă vine de la Bruxelles. Acordul de finanţare dintre Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa de 100 de milioane de euro a fost semnat la Bruxelles.

La ceremonie au participat premierul Pvale Filip, comisarul UE pentru afaceri economice Pierre Moscovici, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea.

Programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră prevede că 40 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut. Debursările se vor face în anul 2018, în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiţii negociate cu Uniunea Europeană.

Acestea prevăd combaterea corupţiei, reformele în sectorul energetic şi cel financiar, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri. Astăzi, la Bruxelles, delegaţia din Moldova a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali de rang înalţi din Uniunea Europeană. Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Premierul Pavel Filip are stabilită pentru această seară şi o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. Mâine, şeful executivului va participa şi la Summitul Parteneriatului Estic, unde va susţine şi un discurs. Tot mâine, Pavel Filip se va întâlni şi cu alţi demnitari europeni.

Acesta va avea întrevederi cu înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, dar şi cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Şeful executivului va avea o întâlnire şi cu diaspora.

loading...

Lasă un comentariu