Acordul de asociere RM-UE va fi semnat atunci când va fi încheiat Acordul de Liber Schimb

Embed:

Acordul de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană va putea fi semnat doar după ce Moldova va încheia negocierile pe marginea Acordului de Liber Schimb. Declaraţia a fost făcută de ministrul de Externe, Iurie Leancă, în cadrul audierilor la comisia parlamentară de profil. Ministerul de Externe spune că negocierile pe marginea acestui acord vor fi finalizate în 2012.

Ministrul de Externe, Iurie Leancă spune că Bruxellul apreciază pozitiv modul în care Moldova negociează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

"Acordul de liber schimb este parte integrantă a acordului de Asociere. Doar atunci când vom finaliza negocierile pentru zona de liber schimb vom putea finaliza şi Acordul de asociere", a spus Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe.

Întrebat dacă Guvernul va repune în discuţie Legea Antidiscriminare, care este o condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru un regim liberalizat de vize, Leancă a spus că Moldova este obligată să se conformeze standardelor europene.

"Inregrarea în UE nu este un proces atât de negociere cât de ajustare benevolă la rigorile care există în cadrul UE. Aici s-au îndeplineşti totul în ansamblu sau nu vei trece mai departe", a explicat vicepremierul.

Membrii comisiei pentru politică externă sunt însă de altă părere.

"Noi putem folosi drept exemplu ţări care ţin la anumite valori şi totodată au adoptat legislaţii în acest domeniu", a menţionat Valeriu Gheleţchi, membru al comisiei pentru Politică Externă.

Procesul de negociere privind Acordul de Asociere a demarat, la Chişinău, la începutul anului 2010. Acesta presupune asocierea politică şi integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, dar şi liberalizarea regimului de vize.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu