"Acordul de Asociere cu UE este legal". Cum comentează experţii sesizarea depusă de PCRM la Curtea Constituţională

Embed:

Sesizarea PCRM la Curtea Constituţională (CC), privind ratificarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, este o încercare a comuniştilor de a obţine capital politic. De această părere sunt invitaţii emisiunii Fabrika, care au salutat decizia magistraţilor Înaltei Curţi.

"Decizia Curţii Constituţionale era una previzibilă, deoarece Acordul este unul legal. Din start, când comuniştii au depus această sesizare se ştia că totul ce ţine de ratificarea Acordului de Asociere e strict în conformitate cu Legea Supremă a Republicii Moldova. Toate procedurile au fost respectate, astfel că PCRM nu a avut niciun temei de a contesta Acordul la CC. E o încercare de a obţine capital politic. E o acţiune nejustificată a comuniştilor", a declarat expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu.

Jurnalistul Ion Terguţă susţine că Guvernul Republicii Moldova este abilitat cu funcţia de a semna acorduri internaţionale, fapt ce demonstrează legalitatea ratificării Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE, dar şi suveranitatea poporului.

"Prin sesizarea depusă de PCRM la Curtea Constituţională, comuniştii au demonstrat că nu ştiu ce îşi doresc. PCRM nu ştie ce vrea, este un partid debusolant. Într-o zi spun că vor în Uniunea Vamală, în altă zi declară că susţin vectorul european. Curtea Constituţională a luat o decizie corectă. PCRM a trişat prin această sesizare. Este un truc al comuniştilor, ştiau că nu va aduce această acţiune niciun rezulatat", a menţionat Terguţă.

Vicedirectorul Institutului Studii Politice şi Juridice de la AŞM, Victor Juc, abordează sesizarea depusă de comunişti la PCRM din două puncte de vedere.

"Aceste două puncte sunt: cel politic şi din punct de vedere strategic. PCRM se pronunţă pe de o parte pentru asocierea cu Uniunea Vamală, iar pe de altă parte nu este împotriva integrării în UE, pe care o asociază cu modernizarea ţării noastre. Prin această sesizare, comuniştii au încercat să-şi consolideze poziţia în rândurile electoratului de stânga, cei care sunt favorabili integrării euro-asiatice. Însă, pot să spun că sesizarea comuniştilor la Curte are şi o latură pozitivă, pentru că este în beneficiul Moldovei, deoarece CEDO s-a sesizat în această privinţă. Cât priveşte decizia de astăzi a Curţii Constituţionale este un previzibilă şi corectă. Hotărârea Înaltei Curţi este un indicator al cursului european al Republicii Moldova", a menţionat Victor Juc.

Publika.md aminteşte că, astăzi, Curtea Constituţională (CC) a decis că Legea cu privire la ratificarea Acordului de Asociere dintre Moldova și UE este constituţională. Asta după ce PCRM a contestat la CC Legea respectivă. Potrivit comuniştilor, prevederile documentului pun în pericol suveranitatea şi independenţa țării. PCRM susţine că doar poporul este în drept să decidă asupra intereselor ţării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu