Acestea sunt PRINCIPALELE AMENINȚĂRI la adresa securității Moldovei

Trupele militare ale Federaţiei Ruse dislocate în stânga Nistrului, conflictul din estul Ucrainei şi propaganda informaţională străină sunt principalele ameninţări la adresa securităţii Moldovei.

Riscurile sunt prezentate în Strategia Naţională de Apărare pentru următorii doi ani, supusă dezbaterilor publice.

În Strategia Naţională pentru Apărare se precizează că armată separatistă a Tiraspolului şi militarii Federaţiei Ruse, dislocaţi ilegal în raioanele de est ale ţării, reprezintă o ameninţare majoră la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei.

Şi asta pentru că trupele dispun de un potenţial militar semnificativ. Iar conflictul din estul Ucrainei ar putea împiedica soluţionarea diferendului transnistrean.

Potrivit Ministerului Apărării, instabilitatea din ţara vecină ar putea încuraja diferite grupuri extremiste din Moldova şi din exterior să iniţieze acte de sabotaj, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice şi securităţii populaţiei.

Un alt risc este propaganda informaţională străină. Manipularea mediatică din exterior poate infleunţa negativ opinia publică şi să afecteze politica externă oficială a ţării.

Printre alte ameninţări se mai numără traficul ilicit de arme şi faptul că Moldova poate deveni o platformă de tranzit pentru imigranţii care vor să ajungă în Europa de Vest.

Pentru a preveni instabilitatea regională, autorităţile de la Chişinău îşi propun, până în 2018, consolidarea dialogului cu Uniunea Europeană şi NATO în domeniul apărării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu