Accidentul vascular cerebral poate fi PREVENIT! Măsurile întreprinse de o echipă de medici de moldoveni

Embed:

Accidentele vasculare cerebrale vor putea fi prevenite mai uşor. O echipă de medici moldoveni, condusă de academicianul Stanislav Groppa, face un studiu pentru a evalua factorii de risc ce duc la apariţia maladiei. Cercetarea este efectuată în localităţi din diferite zone ale ţării.

În satul Mereni, raionul Anenii Noi, au fost investigaţi 320 de oameni. Medicii au constatat că 50 la sută dintre ei suferă de hipertensiune arterială.

Jumătate dintre bolnavi nu ştiau despre afecţiune şi doar o treime urmau tratamente.

"20 de procente din pacienţii examinaţi au obezitate. La sat mai puţină atenţie se trage la lucrul acesta şi obezitatea serveşte drept un factor de risc pentru hipertensiune, pentru diabet zaharat", a spus şefa Centrului de Sănătate din Mereni, Maria Buşmachiu. 

Unii localnici recunosc faptul că nu acordă prioritate sănătăţii.

În cadrul cercetării sunt studiate condiţiile de trai şi de muncă şi influenţa lor asupra sănătăţii. De asemenea, oamenii sunt examinaţi de medici.

"Prima zi persoana sănătoasă venea şi se făcea examinarea clinică: dopleorografică, cardiograma, iar în altă zi erau invitaţi pentru a se preleva analizele biochimice. În urma finalizării tuturor acestor decizii consultative, toate vor fi transmise medicului de familie", a spus neurologul Daniela Efremova. 

În cadrul studiului, care va dura încă doi ani, vor fi investigate peste 2.000 de persoane.

"Ulterior să avem posibilitatea de a elabora programe speciale: atât de revitalizare a stării de sănătate, de combatere a factorilor de risc. Vom avea posibilitatea să vizualizăm în familie care sunt factorii de risc care depind de tradiţie, care depind de ereditate", a spus academicianul Stanislav Gropa. 

72.000 de moldoveni au suferit accidente vasculare cerebrale, în 2015, dublu faţă de acum opt ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu