Accidente GROAZNICE la locul de muncă! Tot mai mulţi moldoveni sunt striviţi de utilaje sau cad de la înălţime

Embed:

Numărul accidentelor la locul de muncă este în creştere. Potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii, în 2013 s-au înregistrat peste 400 de cazuri. Cea mai gravă situaţie este la capitolul accidente mortale, al căror număr a crescut, anul trecut, cu aproape 50 la sută, faţă de 2012.

În 2013, au fost înregistrate 37 de accidente fatale la locul de muncă, cu 13 mai multe decât în 2012, iar numărul accidentelor grave s-a mărit cu 11. Totodată, au fost înregistrate 251 de accidente, în urma cărora victimele au avut nevoie de recuperare.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Stat al Muncii, cele mai multe accidente la locul de muncă sunt căderile de la înălţime, strivirea cu utilaje, dar şi exploziile produse.

Legislaţia prevede anumite pedepse pentru nerespectarea regulilor de securitate. În asemenea cazuri persoanele fizice sunt sancţionate cu o amendă de până la 2.800 de lei, cele cu funcţii de răspundere cu până la 7.000 de lei, iar persoanele juridice se pot alege cu amendă de până la 9.000 de lei.

Silvia a fost angajată la o fabrică de pâine din Chişinău. Din cauză că au fost ignorate regulile de securitate a muncii, tânăra a rămas fără mâna dreaptă. 

"Am vrut să curăţ maşina şi mi-a alunecat mâna în aparat. N-am reuşit să o scot şi mi-a tăiat-o. Aşa am rămas fără mână. Acolo ar trebui să fie o protecţie la maşina de deasupra, dar ea acolo a fost deschisă", explică femeia.

De la accident a trecut mai mult de un an, dar femeia spune că nu a primit nicio indemnizaţie din partea angajatorului. Totuşi, ea continuă să activeze la aceeaşi companie, doar că în altă funcţie. Reprezentanţii Inspectoratului muncii spun că acest caz nu este singular.

"Cele mai dese cause care au dus la provocarea accidentelor de muncă sunt organizarea insuficientă a locurilor de muncă, neacordarea echipamentelor de protecţie de către angajator, organizarea prostă a condiţiilor de muncă şi nerespectarea chiar şi de către angajaţi a cerinţelor de securitate", a spus Victor Ţurcan, şef de direcţie la Inspecţia de Stat a Muncii.

Specialiştii atrag atenţia că riscul accidentelor de muncă este mai mare la companiile mici.

"Sindicatele trebuie să ajute la asigurarea securităţii de muncă prin comitete de securitate şi sănătate. Însă majoritatea agenţilor economici, unde nu sunt sindicate, astfel de comitete nu există", susţine reprezentantul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Gheorghe Burbulea.

La rândul lor, autorităţile spun că este nevoie de schimbarea legislaţiei, pentru ca inspectorii să poată interveni în caz de pericol de accident de muncă

"Noi am discutat cu ministerul economiei pentru a intorduce anumite modificări în legea 133, care se vor referi nemejlocit la Inspectoratul de stat a muncii. Şi faptul acesta ne va permite să elimenăm anumite aspecte şi momente, care poate crea anumite impidemente", a declarat viceministrul Muncii Sergiu Sainciuc.

Legea care a fost pusă în aplicare în 2013 nu le permite inspectorilor să verifice condiţiile de muncă fără să anunţe în prealabil agentul economic despre control.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu