ACCIDENT la demontarea funicularului de la Nistru: Un pilon de metal a căzut peste un camion şi firele de electricitate

Embed:

Demontarea funicularului industrial de la Nistru s-a soldat cu un accident. Un suport metalic din oțel s-a prăbuşit şi a provocat pagube în localitatea din apropiere. 

Din cauza stării instabile a construcției, s-a produs căderea acesteia pe pământ. În consecință au fost deteriorate parțial două garduri din piatră, un șopron, dar și fire de energie electrică și de comunicație, care se aflau doar pe acea porțiune de teritoriu. În zona de cădere era și un autovehicul vechi, de model ZIL. Alte pagube majore sau victime nu au fost înregistrate.

Zona a fost încercuită, imediat fiind începute lucrările de restabilire a energiei electrice și cele de înlăturare a elementelor constructive căzute pe partea carosabilă.

La operaţiune au participat specialişti ai Serviciului situaţilor excepţionale din Moldova dar şi din Rusia.  Ei s-au pregătit aproape un an pentru demontarea funicularului. Fiarele vor fi adunate în câteva săptămâni, cu elicopterul.  

"Am acumulat o experienţă de demontare a unui obiectiv complicat şi în stare avariată. La operaţiunea de evacuare a acestor segmente din râul Nistru se planifică de folosit aeronava MIG "26T" a colegilor din Federaţia Rusă", a zis reprezentantul Serviciului Situaţii Excepţionale, Sergiu Golovaci.

"Pe teritoriul fostei Uniunii Sovietice au fost numai şase astfel de construcţii, iar acum au rămas numai una sau două. Noi am calculat tot, avem ingineri buni, care au făcut măsurările necesare", a declarat reprezentantul Ministerului Situaţiei Excepţionale din Rusia, Andrei Legoşin.

Explozia i-a speriat pe oameni, chiar dacă au stat departe de ea, întrucât salvatorii le-au cerut din timp să-şi părăsească locuinţele. 

"Copilul cum a reacţionat? S-a speriat şi a început a plânge".

"A zguduit casa chiar bine. - Erati cu copiii în casă? - Da. - S-au speriat? Nu, toţi eram pregătiţi, aşteptam".

"Am lipit ferestrele ca să nu se strice sticla, am ieşit şi ne-am dus de acasă. Dar cu îi trebuieşte el? Deja era periculos, cădeau fiare de sus".

Publika.md aminteşte că, ieri, 18 septembrie a avut loc procesul de demontare a funicularului industrial avariat, ce se întindea peste râul Nistru, situat în preajma oraşelor Rezina şi Râbniţa. Plasa de protecţie a fost demolată printr-o explozie controlată.

Demontarea funicularului este rezultatul consensului la care au ajuns negociatorii în formatul "5+2" în reglementarea transnistreană, în mai anul trecut. Edificată în 1962, construcţia reprezenta o modalitate de transport a materiei prime pentru combinatul de ciment şi ardezie din oraşul Râbniţa. Din 1991 telefericul nu a mai fost funcţional.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu