CATASTROFĂ AVIATICĂ: Un elicopter SMURD S-A PRĂBUŞIT la Cantemir. MĂRTURII CUTREMURĂTOARE

Embed:

(22:53) O echipă de specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai IPJ Iași, sub coordonarea procurorilor militari, se va deplasa în această seară spre Republica Moldova, urmând să participe la cercetarea la fața locului.

Specialiștii Poliției Române, conduși de directorul Institutului Național de Criminalistică din IGPR, chestor de poliție Gabriel Țîru, se vor deplasa cu un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment și cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor.

(22:20) Ședință extraordinară la Guvern. Ambasadorul Marius Lazurca: Ne dorim ca ceea ce s-a întâmplat astăzi, bunul dialog dintre instituțiile similare, să continue până la finalizarea acestei cauze. Vrem ca victimele să ajungă cu demnitate și siguranță în mijlocul familiilor și să asigurăm toate condițiile ca ancheta să demareze cât mai repede. E esențial pentru partea română să poată participa în anchetă alături de colegii de la Chișinău și să fie semnat protocolul de colaboorare.

Declarații după ședința de Guvern. 

(22:15) Ședință extraordinară la Guvern. Procurorul general interimar Eduard Harujen: Au fost recuperate cadavrele, care sunt în drum spre Chișinău. Vom decide cu colegii din România dacă examinăm cadavrele pe loc sau le repatriem. Și în România a fost declanșată o cauză penală. Mâine vom examina din nou locul accidentului. Vom constitui o echipă comună. Vom lucra intensiv cu colegii din România. Vom afla care este cauza accidentului. Adunăm probe și avem destule declarații ale locuitorilor.

(22:05) Ședință extraordinară la Guvern. Raport șeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, Mihail Harabagiu: La 9:35, dispeceratul aviasan a solicitat echipajul din Iași. La 11:00, aeronava a aterizat la Vulcănești și a preluat o pacientă de 85 de ani, ca la 11:32 de minute să decoleze spre Chișinău, unde a aterizat pe stadionul Dinamo. Aviasan a solicitat ca acest echipaj să intervină și la Cahul. La 14:50 a fost alimentată nava la cererea comandantului, ulterior a decolat spre Cahul. Ulterior s-a anunțat despre prăbușirea aparatului de zbor. Au fost trimise forțe de intervenție. Martorii au observat elemente ale elicopterului dispersate la sol. S-au depistat patru cadavre. Conforma datelor poliției de frontieră, echipajul era format din patru persoane. La locul accidentului se află suficiente persoane. Au fost ampalsate trei corturi pentru a ajuta la documentarea cazului. 

(22:03) Ședință extraordinară la Guvern. Pavel Filip: Cei patru membri ai echipajului sunt patru eroi. Îmi exprim sincerele condoleanțe. Am semnat o decizie prin care am impus Ministerul Transporturilor să convoace comisia de investigație a acestui tragic accident, ca experții să înțeleagă ce s-a întâmplat. Aduc mulțumiri salvatorilor și locuitorilor din Haragâș, care au reacționat rapid și au anunțat acest tragic accident. 

(22:00) Ședință extraordinară la Guvern convocată de premierul Pavel Filip. Sunt prezenți șefii instituțiilor implicate în investigarea cauzelor şi stabilirea circumstanţelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragâș, raionul Can­te­mir. Vedeți ședința live la PUBLIKA TV sau online pe PUBLIKA.MD. 

(21:22) Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care ziua de 3 iunie este declarată zi de doliu, în legătură cu prăbușirea unui elicopter al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), în satul Haragîș, raionul Cantemir, soldată cu pierderi de vieți omenești.

3 iunie, ZI DE DOLIU NAȚIONAL în Republica Moldova. Omagiu victimelor catastrofei aviatice

(19:58) Premierul român Dacian Cioloș transmite condoleanțe familiilor victimelor accidentului din Republica Moldova.

Oficiali din ţară şi de peste Prut despre catastrofa aviatică de la sudul Moldovei

(19:45) Cadavrele celor patru membri ai echipajului vor fi transportate astăzi la centrul de medicină legală de la Chișinău. Anunțul a fost făcut de viceministrul Sănătății Oleg Creciun.

Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit avea misiunea de a transporta la Chișinău un cetăţean al SUA

(19:15) Prim-ministrul Pavel Filip va convoca o ședință extraordinară la Guvern cu șefii instituțiilor implicate în investigarea cauzelor şi stabilirea circumstanţelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragâș, raionul Can­te­mir. Ședința va avea loc astăzi, ora 22:00.

DETALIILE TEHNICE ale elicopterului SMURD prăbușit în Moldova

(18:45) Departamentul Situaţii Excepţionale anunţă că peste 40 salvatori, pompieri și paramedici sunt încă prezenți la locul incidentului, pentru monitorizarea situației. Mai mult, salvatorii vor asigura cu corturi și surse de iluminare echipele organelor de drept, care fac cercetările la fața locului pentru identificarea celor patru persoane. Serviciul Situații Excepționale ține legătura permanent cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pentru un schimb continuu de informații despre acest caz.

Mesajul lui RAED ARAFAT, fondatorul SMURD, în urma accidentului de elicopter din Moldova

(17:05) Un grup de tineri a venit la sediul Ambasadei României la Chişinău pentru a depune flori în semn de condoleanţe pentru victimele accidentului aviatic.

DURERE PROFUNDĂ! Zeci de oameni au mers să depună flori la Ambasada României la Chişinău (VIDEO)

(17:00) "Elicopterul e bucăţi. Cadavrele sunt pe blocul principal. Doar o mână e întreagă, restul e carbonizat. Bucăţile au fost aruncate la 150 de metri. Era incendiu când am ajuns. Oamenii ardeau. Am auzit o bubuitură. Eram la magazin şi am auzit elicopterul, iar apoi fum. Nu mai puteam salva pe nimeni. Se pare, ca totuşi, cineva dădea semne de viaţă. Cineva s-a mişcat acolo. Nu ştiam cum să reacţionez. Oamenii care au venit ulterior au chemat serviciile", a declarat un martor ocular.

DETALII despre membrii echipajului care au murit în urma prăbuşirii elicopterului SMURD 

(16:46) Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Autorităţii Aeronautice Civile, Procuraturii Generale să întreprindă toate măsurile pentru investigarea şi elucidarea cauzelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragâș, raionul Can­te­mir.

Premierul Filip a dispus crearea unei comisii pentru elucidarea cauzelor ACCIDENTULUI AVIATIC

(16:44) Un elicopter cu procurori şi specialişti din România e în aer spre Republica Moldova pentru a investiga situaţia împreună cu autorităţile de la Chişinău.

(16:40) Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, își exprimă profundul regret în legătură cu prăbușirea unui elicopter al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), în satul Haragâș, raionul Cantemir, soldată cu pierderi de vieți omenești. „Îmi exprim profunda compasiune și transmit condoleanțe familiilor membrilor echipajului SMURD, care și-au pierdut viața, încercând să salveze o altă viață. Este un moment trist pentru cetățenii de o parte și de alta a Prutului și pentru mine personal.”

(16:35) Procuratura Generală a Republicii Moldova s-a autosesizat în urma accidentului aviatic a elicopterului SMURD. Procurorii au pornit urmărirea penală în baza art. 263 alin. (2) Cod penal - Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a transportului aerian, care au provocat urmări grave.

Procuratura a declanşat o urmărie penală în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD

(16:30) "În jurul orei 14:23, autoritatea aeronautică din Republica Moldova a informat că a pierdut legătura radio cu elcopterul. La nivel MAI a fost convocată celula de criză. Am primit confirmare de la forţele de ordine că a fost găsită epava elicopterului, iar persoanele au decedat. Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a confirmat decesul. Elciopterul era fabricat în 2014. Erau patru persoane la bord. celula de criză rămâne activată. La moment sunt anunţate familiile victimelor. S-a luat decizia ca alte elicoptere de acest fel să rămână la sol", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de poliție Monica Dajbog.

(15:31) "Eram la mine, în biroul de la Primărie. Avea o distanţă foarte mică de  pământ. Vira când la stânga, când la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totula lb în faţă. Nu era vânt puternic. Nu ştiu dacă au fost explozii, era prea mare distanţa. Da, m-am speriat. S-a auzit o bubuitură. Au trecut câteva maşini de pompieri după 25 de minute, poate mai repede. Unii oameni s-au apropiat. Am văzut că au trecut mai multe maşini, am înţeles că sunt persoane carbonizate. Ei au încercat să aterizeze, dar nu au reuşit. Iarba era pătulită pe un teren mare", a declarat un alt martor.

(15:14) "A fost un sunet straniu. Am ieşit afară să vedem ce se întâmplă. Martorii au văzut elicopterul care zbura cam jos. După 3-4 minute s-a auzit o bubuitură. Primăria vecină a confirmat prăbuşirea. Posibil au vrut să aterizeze pe un stadion. Elicopterul zbura la altitudine joasă, iarba era pătulită. Oamenii s-au speriat. Elicopterul avea viteză. E catastrofă. Vedem multe ambulanţe şi maşini ale pompierilor aici. Tot satul e bulversat", susţine primarul localităţii Capaclia, Alexei Busuioc.

(15:12)"Confirm faptul că s-a prăbuşit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi. Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicoterulse îndrepta la Cahul pentru a prelua un pacient. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical. Sper ca într-o oră să ajung la faţa locului. În elicopter nu era niciun pacient", a declarat vicemnistrul Sănătăţii Oleg Crăciun.  

IMAGINI DE ARHIVĂ PUBLIKA.MD: Cum arăta elicopterul SMURD prăbuşit la Cantemir (FOTO) 

(15:05) "Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legi cercetează cazul. Cred că s-a prbuşit din cauza neguri. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar şi-a pierdut viaţa. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului", a declarat primarul satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă.

(15:00) "Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut în marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Plouă tare. Poliţiştii strâng totul grămadă. E straşnic. Aproape este stadionul. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteză, dar a zbura normal. Vântul e moderat acum, nu e puternic", a declarat un martor.

EXCLUSIV! PRIMELE IMAGINI de la locul în care s-a prăbușit elicopterul SMURD 

NO COMMENT! Ultimul zbor al elicopterului SMURD prăbuşit în Haragîș, raionul Cantemir (VIDEO) 

(14:40) Un elicopter SMURD a dispărut de pe radare. Aparatul de zbor s-a prăbuşit lângă pădurea din satul Haragîş, raionul Cantemir, la ora 14:13. Informaţia a fost confirmată de şefa serviciului de presă al Departamentul Situații Excepționale, Liliana Puşcaşu. Cel puţin o persoană a decedat în urma accidentului. 

Elicopterul era din Iași. Aparatul de zbor a transportat un pacient de la Cahul la Chișinău și se îndrepta înapoi la Cahul după al doilea pacient. Potrivit, Ministerului Sănătăţii, primul pacient a fost transportat era din Vulcănești, iar al doilea urma să fie preluat din Cahul.

"La faţa locului au mers de urgenţă trei echipaje pentru a vedea care este situaţia. Primarul localităţii a mers la loc, pentru a vedea daca avem mai multe detalii in acest sens. O persoană din echipaj a decedat. Nu cunoastem despre cine este vorba", a declarat Liliana Puşcaşu.

În această dimineață, elicopterul SMURD a fost solicitat de medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. Era vorba despre o femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută.

Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași.

La ora 12:10 elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. Aceasta a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Digi24.ro, elicopterul era în dotarea Unităţii din Iaşi din 2012. Aparatul de zbor a costat 5 milioane de euro. Elicopterul era dotat pentru tot ceea ce inseamna unitate medicală mobila. Putea transporta doi piloţi şi două cadre medicale. În timpul prăbuşirii, în elicopter erau trei bărbaţi şi o femeie.

Totodată, se cunoaşte că unul dintre piloţi avea o experienţă de 2.000 de ore de zbor.

Dacă ai fost martorul unei situaţii interesante, expediază imaginile surprinse pe adresa contact@publika.md sau prin intermediul opţiunii ŞTIREA TA, de pe site-ul PUBLIKA.MD, iar acestea vor fi văzute de o țară întreagă. 

Totodată, puteți să ne trimiteți materiale și pe  sau  Whatsapp la telefonul 060 88 11 00.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu