Accesul în SUA ar putea fi interzis pentru unii funcţionari ruşi

Comitetul Senatului american pentru Relaţii Externe a aprobat un proiect de lege care ar putea tensiona relaţiile cu Moscova. Este vorba despre actul normativ cunoscut sub numele de "Lista Magnitski". Acesta prevede introducerea unor sancţiuni pentru acordarea de vize funcţionarilor ruşi, care ar fi fost implicaţi în moartea lui Serghei Magnitski, în noiembrie 2009.

Decizia Comitetului a fost susţinută atât republicani cât şi de democraţi. Actul normativ prevede interdicţii de viză şi îngheţarea conturilor bancarea a peste 60 de funcţionari ruşi care s-ar face vinovaţi de încălcarea drepturilor omului.

"Cazul lui Serghei Magnitski va deveni un act normativ care va impune sancţiuni tuturor celor care încalcă drepturile omului din întreaga lumea. Una dintre pedepse este interzicerea de a intra în ţară şi utilizarea sistemului bancar american", a declarat preşedintele Hermitage Capital Management, William Browder.

Pe de altă parte, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că dacă legea va fi promulgată, Moscova ar putea răspunde cu acceaşi monedă.

"Situaţia ne îngrijorează foarte mult. Decizia Comisiei americane vine în contradicţie cu relaţiile noastre cu Statele Unite ale Americii. Se pare că legislatorii americani îşi doresc cu orice preţ să tulbere bunele noastre relaţii", a spus adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

În ciuda votului pozitiv din partea Comitetului Senatului american, administraţia democrată a lui Barack Obama se opune adoptării acestei legi. La începutului anului, un grup de oficiali americani au propus corelarea adoptării "Legii Magnitski" cu abolirea amendamentului Jackson-Vanik, care impune restricţii în schimburile comerciale cu Rusia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu